Elkészült az Android decemberi biztonsági frissítése

A Pixelek több újdonságban is részesülnek, miközben az Android számos javítás által lesz megbízhatóbb.

Elkészült az Android decemberi biztonsági frissítése

A Google minden hónapban publikálja a biztonsági javításokat az Android rendszer számára. Esetenként a vállalat Pixel-specifikus megoldásokat is belecsempészik a frissítésekbe, és például ezúttal is ez a helyzet.

A Security Bulletin frissítés felépítése nem változott, több fokozata, része van ennek. A 2019-12-01 jelölésű biztonsági csomag tartalmazza az olyan általánosabb javításokat, amik az Android egészét érintik, bármelyik okostelefonra vagy más eszközre veszélyt jelenthetnek. A 2019-12-05 biztonsági javítás szint pedig olyan módosításokat tartalmaz, amik már valamilyen egyedibb felépítéshez, esetleg különböző komponensekhez kapcsolódnak. És van még külön a Pixelek számára is egy rész, amiben pedig direktben olyan módosítások vannak, amik csak a Pixel eszközöket érintik, és itt akár funkciókkal kapcsolatos változások is elő szoktak fordulni – most is akad ilyen.

Szerencsére ezúttal viszonylag kevés sebezhetőséget kellett felszámolni, az egész Androidot érintőleg. Összesen 15 hiba volt, amiket kihasználhattak volna különböző módokon illetéktelenek, és ezek között mindössze három akadt, ami kritikus besorolást kapott, szintén három pedig csak moderált veszélyt jelentett. A rendszert, a médiakeretrendszert és a keretrendszert érintették ezek a problémák. Érdekesség, hogy médiakeretrendszer hibáit a Google egy Play rendszer frissítéssel is kiküldte, így még szélesebb közönséghez érhet el.

A 2019-12-05 kiadásban egy-egy keretrendszer- és rendszerhiba is becsúszott, és kernelkomponenseket is kellett javítani. És a Qualcommhoz, illetve a Qualcommmal kapcsolatos komponensekhez pedig viszonylag sok, több mint 20 felszámolt sérülékenység fűződött.

Galéria megnyitása

A Pixelekkel kapcsolatos javítások a havi rendszerességgel érkező frissítésekben általában a funkciókra koncentrálnak, de ezúttal azért becsúszott itt is néhány biztonsági javítás. Nyolc darab rendszert és kernelkomponenst érintő javítást lehet összeszámolni, melyeknek a java moderált.

A funkciónális változások java a Pixel 4-hez kapcsolódódik, például már támogatott ennél a sötét mód a bootloaderben, és jobb lesz a haptikus visszajelzés is. Javítva lett a Spotify alatt hallható alapzaj, és a harmadik féltől származó kamera appok kapcsán is be kellett avatkozni, továbbá a Garmin eszközökkel társítás is jobb lesz a jövőben. Néha voltak orientációs gondok is a tartalmak kezelésénél, és vibrálhatott a képernyő különböző esetekben.

A Pixel 3 és Pixel 3a modelleket is érintően ki lett javítva a Bluetooth társításnál az információk elvesztése, és a Pixel 2-től minden gépet érint, hogy a Google Play kártya néha nem jelent meg, de ez is ki lett küszöbölve. Ezeken felül pedig a visszajelzések szerint több Pixel 4 funkciót is megkapta a korábbi Pixel mobilok.

Az idei évben több biztonsági javításra már nem számíthatunk, de 2020-tól a Google tovább folytatja majd a Security Bulletin csomagok rendszeres szállítását. Addig is reményeink szerint a mostani javítást a legtöbb gyártó átveszi majd, és biztosítja a saját eszközei számára. Szerencsére egyre több vállalat fordít már erre különösen nagy figyelmet, kiemelhető például ezen a fronton a Samsung neve, aki már az előtt gondoskodott a decemberi biztonsági frissítésről néhány gépénél, hogy ez hivatalosan befutott.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap