Elkészült a Spotify Lite

A Spotify könnyített alkalmazása kisebb helyen elfér, és az adatforgalmat is lehet vele menedzselni.

Elkészült a Spotify Lite

A Spotify a zenestreaming piac elsőszámú szereplőjeként minden bizonnyal rengeteg felhasználó okostelefonján van jelen valamilyen formán. És most, hogy már van egy Spotify Lite alkalmazás is, még több készüléken bukkanhat fel ez a szolgáltatás. A Lite app tesztje egyébként már tavaly elindult, de csak most lépett ki a béta fázisból.

Mint a legtöbb „Lite” jelzővel illetett applikációnak, a Spotify Lite-nak is a célja, hogy szerényebb hardveres jellemvonásokkal rendelkező okostelefonokon is lehessen használni úgy, hogy megfelelő felhasználói élményt tud biztosítani. A fejlesztők ennek a létrehozásakor arra törekedtek, hogy jóval kevesebb tárhelyet igényeljen, mint a teljes értékű alkalmazás, miközben nagyjából megtartja annak az applikációnak a funkcionalitását. Nagyjából a tizedére sikerült a programozóknak „betömöríteni” a Spotify-t. Az eddigi teljes applikáció 100 MB-nyi helyet igényelt a leírása alapján, míg az újdonságnak elegendő kb. 10 MB is, ez pedig jelentős különbség.

A Spotify Lite kisebb-nagyobb módosításokat tartogat, nem pont ugyanolyan képességek akadnak a kelléktárában, mint az eddigi kliens programnak. Az egyik legfontosabb újítása ennek a fejlesztésnek, hogy felállítható benne korlátozás az adathasználatra. Bizony megesik, hogy a felhasználóknak figyelemmel kell kísérniük azt, hogy mennyi adatot használnak el a különböző szolgáltatások kiélvezése közben, és a Spotify Lite követni fogja ezt, hogy ne szaladhasson meg véletlenül az adathasználat. A minimális beállítható érték 250 MB, a maximális pedig 3 GB, és hat lépésben lehet ezt szabályozni, szóval mindenki a saját igényeihez igazíthatja – bár egy teljesen szabadon bevihető korlátozási lehetőség talán célszerűbb lett volna. Ez a funkció természetesen csak a mobilhálózatokon bonyolított forgalmazást veszi figyelembe, a Wi-Fi-re nem terjed ki.

Galéria megnyitása

Fontos még a kész Spotify Lite-nál az is, hogy a hallgatók önállóan kontrollálhatják a gyorsítótár használatát. A program képes több dalt is bementeni későbbi hallgatásra, de amennyiben ez problémás például a háttértár kapacitása miatt, akkor mindössze egy érintéssel ki lehet takarítani a gyorsítótárat. A Spotify Lite úgy lett optimalizálva, hogy a rosszabb minőségű hálózati kapcsolatok esetén is képes legyen ellátni a feladatát. Ennek köszönhetőn helytállhat majd olyan körülmények között is, amikor esetleg még 3G HSPA kapcsolat sincs.

A felhasználók ingyenes fiókkal és a Prémium előfizetés megléte mellett is használhatják majd a Spotify Lite-ot, és ugyanolyan különbségek lesznek a két opció között, mint amik már a Spotify esetében is megvoltak. A programban változás az eddigiekben megszokott kialakításhoz képest, hogy a Gyűjtemények szekció leváltásra került, és a helyébe a Kedvencek rész került, ahol igazából egy helyen kezelhető például minden elmentett dal és lejátszási lista. Ettől eltekintve csak kisebb módosításokat lehet majd felfedezni a frissen elkészült applikációban.

A Spotify Lite egyelőre kizárólag az Android platformon van jelen (minimum a 4.3-as kiadást igényli), és regionális korlátozással is számolni kell (összesen 36 országban, elsősorban elmaradottabb régiókban érhető el, és ez folyamatosan bővül), ez pedig sajnos a hazai érdeklődőknek is problémát okoz a Google Play Áruházas beszerzés esetén. Alternatív forrásból is letölthető persze a program, de ilyen lépéssel mindenki csak a saját felelősségére próbálkozzon.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap