Elképzelhetetlenül gyors lesz a 6G?

Az ágazat szereplői már kutatják az 5G-t követő hálózati technológia alapjait.

Elképzelhetetlenül gyors lesz a 6G?

A mobilkommunikáció terén még most kezd gyökeret ereszteni az 5G, folyamatosan bővül a globális hálózat, és érkeznek az új mobilok, valamint egyéb hálózati eszközök. Valószínűleg teljesen természetes még évekig nem lesz az 5G, de már több nagy vállalat és kormányok is dolgozni kezdtek azon, hogy a 6G fejlődését megalapozzák.

Már tavaly lehetett olyan híreket hallani több ágazati szereplő kapcsán, hogy elkezdett foglalkozni a 6G-vel, például ilyen a két nagy dél-koreai óriás, az LG és a Samsung. De most kiderült, hogy már Kínát is foglalkoztatja a dolog, és még némi „iránymutatást” is adtak arra vonatkozóan, hogy milyen lehet majd az 5G utódja.

A kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium olyan technológiát szeretne létrehozni, ami mai viszonylatban felfoghatatlanul nagy tempót biztosítana. A szakemberek abban reménykednek, hogy több ezerszer gyorsabb lehet majd a mostani átlagos 5G tempónál a 6G csúcssebessége. A következő generációs hálózatot kidolgozni kívánó csapat tagjainak elmondása alapján nagyjából 1 TB/s-os tempóval lenne jó számolni.

Galéria megnyitása

Ez persze egyelőre csak egy nagyon alap célkitűzésnek tekinthető, nem jelenthető ki, hogy a 6G másodpercenként egy terabájtnyi tartalom megmozgatására lesz képes. A mérnökök és kutatók elmondták, hogy elképesztően sok munkával és kutatással jár majd a 6G létrehozása, és nagyon hosszú út vezet még addig, hogy egyáltalán a megvalósíthatónak tűnő specifikációkat kijelöljék az illetékesek.

A 6G megalkotása egyébként előre láthatólag minden eddiginél nagyobb iparági összefogás mellett mehet majd. Valószínűleg a következő generációs hálózatokat felépíteni kívánó szakemberek, valamint az állami szervezetek közösen fogják lerakni a technológia alapjait, kijelölni a főbb kritériumokat. Vélhetően a 6G még az 5G-hez képest is egy teljesen más megközelítésben fog létrejönni az eszközök kapcsolódásának szempontjából.

Mindenestre azért néhány röpke pillanatig érdemes eljátszani a gondolattal, hogy milyen lehetőségek nyílnának meg az eszközök előtt 1 TB/s-os sebesség esetén. A járművek több kamera képét egyszerre lennének képesek továbbítani 4K felbontásban, távolról lehetne biztonsággal járműveket vezetni, amihez az is hozzájárulna, hogy a 6G-nek valószínűleg még alacsonyabb lesz a hálózati késleltetése. Általánossá válhatna a tartalomfogyasztásban a 8K HDR videók streamelése, és a kiterjesztett valóság összetétele nagyon komplexé válhatna, az online tárolt dokumentumok pedig szinte mérettől függetlenül azonnal elérhetőek lennének.

Azt nagyon nehéz megmondani, hogy a 6G-ből mikor lesz kézzel fogható technológia, hiszen még az 5G terén is csak az alapok építése megy, és lényegében az első szerkezetek megjelenéséig jutottunk el mostanáig. Az 5G-vel 2008-ban kezdte komolyabban foglalkozni, és 2019-ben indult be igazán a terjedése, a 6G-nek pedig talán még hosszabb időre lesz majd szüksége.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap