Elképesztő gyorsaságú egy garnélafaj szeme

A kevesebb mint 10 centiméteresre megnövő állatka kapcsán sokáig azt hitték, hogy alig lát, de amint egy új kutatásból kiderült, az állatvilág egyik legjobb képfrekvenciájával rendelkezik.

Elképesztő gyorsaságú egy garnélafaj szeme

A pisztolyráknak is nevezett Alpheus heterochaelis faj tagjai külsőre nem tűnnek különösebben lenyűgözőnek, pedig látásuk nem az egyetlen különleges képességük: ollójukat olyan gyorsan tudják összecsapni, hogy az a pisztolylövésnél is hangosabb, és olyan erős lökéshullámokat kelt a vízben, amelyek képesek a halak, férgek és más zsákmányok, illetve ellenfelek elkábítására.

Mint nemrégiben kiderült, a gyors ollóhoz kivételes látás is párosul: a Dél-Karolinai Egyetem kutatói vezetőképes drótokkal tanulmányozták néhány élő garnélarák látását, villogó fényekkel vizsgálva, hogy milyen gyorsan frissül az állatok által látott kép. Mint kiderült, a rákocskák másodpercenként 160-as képfrekvenciával rendelkeznek, vagyis minden másodpercben ennyiszer újul meg az agyukba érkező környezeti kép.

Galéria megnyitása

Ez szinte példátlannak számít az élővilágban. Az egyik vonatkozó rekordernek a galamb számít, amely 143 kép/másodperces frekvenciával szemrevételezi környezetét. Összevetésképpen az ember esetében a képfrekvencia értéke mindössze 60. Jelenleg mindössze néhány rovarról tudnak a szakértők, amely vélhetően gyorsabb szemekkel rendelkezik a Földön a garnélaráknál. Ez azt jelenti, hogy a rákok akkor is tisztán követni tudják, ha valami nagy sebességgel közeledik feléjük, amikor az állatvilág java legfeljebb egy elmosódott pacát észlel.

A legutóbbi időkig a kutatók nagy része abban is kételkedett, hogy a garnélarákok bármit is látnak, de legalábbis úgy gondolták, hogy nagyon gyenge látással rendelkezhetnek. Ezt arra alapozták a tudósok, hogy a rákok szemét egy kemény külső réteg borítja, amely látszatra áttetsző ugyan, de nem volt világos, hogy milyen mértékben engedi át a fényt. A közelebbi vizsgálatok alapján azonban úgy tűnik, hogy ez a réteg egyáltalán nem korlátozza a rákokat abban, hogy észlelni tudják a legsebesebben mozgó dolgokat is környezetükben. Ami nagyon lényeges lehet számukra, mivel az állatok rendszerint zavaros vizekben élnek, így létfontosságú, hogy rögtön észrevegyék, ha valami a közelükbe került.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap