Elindult az OSIRIS-REx

Az űrszonda hét éves küldetése során a Bennu nevű kisbolygó anyagából tervez mintákat begyűjteni, majd ezeket vissza is juttatja a Földre.

Elindult az OSIRIS-REx

Csütörtök éjszaka útjára indult a NASA OSIRIS-REx űrszondája, amelynek célja, hogy mintákat gyűjtsön be és juttasson vissza a Földre az 101955 Bennu nevű aszteroida anyagából. A teljes küldetés – ha minden a tervek szerint alakul – hét évet vesz igénybe, és amennyiben sikerrel jár a szonda, ez lesz a második alkalom (a japán Hajabusza után), hogy egy aszteroida anyaga emberi közreműködéssel jut el bolygónkra, lehetőséget adva a szakértőknek, hogy azt a földi laborokban tanulmányozzák.

Az OSIRIS-RExet a Lockheed Martin egy kétfokozatú Atlas V rakétája emelte a magasba Cape Canaveralból. A szonda a start után 55 perccel vált le a második fokozatról, eddigre sebessége elérte a 5,4 km/másodpercet. Az űreszköz rövidesen Nap körüli pályára áll. Két hét múlva a NASA szakértői bekapcsolják a fedélzeten található műszereket, hogy ellenőrizzék, azok megfelelően működnek-e, majd a szonda a következő évet a Nap körül utazva tölti. Az OSIRIS-REx 2017 szeptemberében ér vissza a Földhöz, ahol egy gravitációs hintamanőver révén tovább növeli sebességét, illetve pályáját úgy módosítja, hogy az a Bennu keringési síkjába essen.

Ezt követően további egy év utazás következik, és az űreszköz 2018 augusztusában éri el a kisbolygót. A szonda utána feltérképezi az égitest felszínét, hogy irányítói kiválaszthassák a mintavételre leginkább alkalmasnak tűnő helyeket. A mintabegyűjtő akcióra (amelyet többször is meg tudnak ismételni) először 2020 júliusában kerülhet sor. Ennek során az OSIRIS-REx megközelíti az aszteroida felszínét, apró robotkarjával kinyújtja annak irányába a mintagyűjtő tartályt, majd nitrogéngázt fúj az aszteroidára. Az ennek nyomán felszálló anyag egy része pedig remélhetőleg bekerül a tartályba.

Ahhoz, hogy a kutatók minden tervezett labortesztet el tudjanak végezni, legalább 60 gramm mintára van szükség, de az irányítók célja, hogy minél több, lehetőleg legalább 150 gramm port begyűjtsenek. A szonda három nitrogéntartállyal rendelkezik, és a tartály összesen 2 kilogramm anyagot bír el, vagyis a próbálkozásoknak elsősorban csak az időkeret szabhat határt. A szondának ugyanis a tervek szerint 2021 márciusában vissza kell indulnia a Földre ahhoz, hogy azt 2023 szeptemberére elérje bolygónkat.

A teljes szondának csak egy kis része, vagyis a mintatároló konténer fog visszatérni bolygónk felszínére. Ez a Földhöz érve leválik az űreszközről, majd egy ejtőernyő segítségével landol. Az OSIRIS-REx közben tovább folytatja útját a Nap körül, és a NASA-nak állítólag már van is néhány terve arra, hogyan lehetne jövőbeni küldetésekhez felhasználni a kiszolgált űreszközt.

Ha a minták épségben megérkeznek a Földre, az Apollo-küldetések óta ez lesz a legnagyobb mennyiségű anyag, amelyet egy másik égitestről a Földre szállít az emberiség. A kutatók legalább két évet töltenek majd a minták elemzésével annak reményében, hogy ezek révén jobban megérthetik a Bennu összetételét és történetét. Az aszteroida ugyanis sokat elárulhat azzal kapcsolatban, hogy az élet építőelemei valóban hasonló égitesteken érkeztek-e meg a Földre a Naprendszer korai időszakában, ahogy azt sokan feltételezik.

Az is elképzelhető ugyanakkor, hogy a legnagyobb ezzel kapcsolatos felfedezésekre még nagyon sokat kell várni. A NASA ugyanis azt tervezi, hogy ha kellő mennyiségű mintát sikerül begyűjteniük, annak 75 százalékát elraktározzák a Johnson Űrközpontban, hogy a jövő kutatói is tanulmányozni tudják a Bennu anyagát, és fejlettebb műszereikkel olyan dolgokra derítsenek fényt, amelyekre jelenleg még nincs lehetőség.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward