Elindult az Instagram videós platformja

Az IGTV hosszú, vertikális videóknak lett kitalálva, és a mobilokat részesíti előnyben, miközben a jó minőségre koncentrál.

Elindult az Instagram videós platformja

Az Instagram az előzetes bejelentésének megfelelően bemutatta legújabb szolgáltatását, ami hosszú videók megosztására biztosít lehetőséget a tartalomgyártóknak. Az újítás nem az Instagram alkalmazáson belül fut, hanem külön életet él, és IGTV névre hallgat, ami értelemszerűen az Instagram TV-ből ered.

Az Instagram hosszú utat járt be, mire eljutott erre a pontra. A 2010-ben indult szolgáltatás esetében nagyon sokáig csak fényképeket oszthattak meg a felhasználók egymás között. A videós lehetőség 2013-ban indult el, de ekkor még csak nagyon rövid felvételeket lehetett közzétenni. Az Instagram Történetek 2016-ban indult el, és itt az élő bejelentkezések alkalmávalegészen hosszú felvételek is felbukkanhattak, az áttörést viszont a most elindított IGTV jelenti a videózás terén.

A vállalat három fő szempont alapján hozta létre az új szolgáltatást: itt az okostelefonok jelentik az elsődleges felületet, nagyon egyszerű a felület felépítése,használata és kiváló minőségben kerülnek fel a mozgóképfelvételek.

Az alkalmazás elindítását követően a rendszer rögtön egy sor ajánlott videót mutat majd a látogatóknak a keresősáv alatt. A felvételek egymás mellett jelennek majd meg sorban, szóval horizontálisan kell görgetni a listát. A „Neked” fül alatt olyan felvételek jelennek majd meg, amelyeket a rendszer gépi tanulás bevetésével választ ki az alapján, hogy az Instagramon miként viselkedik a felhasználó. A „Követed” lapon már vegyesebb a kínálat, itt ugyanis minden olyan fióknak a videója látható lesz, akit az Instagramon követünk. Szóval adott esetben akár ezernél is több fióktól jelenhetnek majd meg hosszabb mozgóképfelvételek. A „Népszerűek” menüpont alatt pedig azok a videók fognak felbukkanni, amik az utóbbi időben kiemelt figyelemnek örvendhettek, és talán felkeltik majd mások érdeklődését is – lényegében egyfajta folyamatosan frissülő toplistáról van szó.

Galéria megnyitása

A nyitóképen az utolsó fül a „Továbbnézés”, és itt azok a videók jelennek majd meg, amiket korábban elkezdett nézni a fiók tulajdonosa, de még mielőtt végignézhette volna, meg kellett szakítania valamiért. A félbehagyott felvételek az újranyitásnál mindig onnan fognak indulni, ahol korábban meg lettek szakítva, szóval nyugodtan bezárhatjaaz IGTV applikációt a felhasználó, később ugyanonnan tudja folytatni a videózást, ahol befejezte. Az egyetlen dolog, ami sokakban hiányérzetet ébreszthet, hogy nincs mentési lehetőség, pedig például az Instagramon ez már megoldott. Szóval a legkedvesebb felvételeket nem tudja összeválogatni listákba a felhasználó, de talán a későbbiekben erre is lesz lehetőség. (És, ami még egy kicsit furcsa, hogy a keresővel csak a csatornákat lehet keresni, a videókat a címük alapján nem.)

A felvételeket egy rövid leírással együtt publikálhatják a tartalomgyártók, így a nézők előre tudni fogják, hogy mire számítsanak. Eza leírásfelül, a cím megérintésével nyitható meg. A videókat lehet kedvelni, megosztani és persze hozzá is szólhatnak a felhasználók. A csatornák pedig meglátogathatóak, ahonnan már csak egy érintés a feliratkozás, illetve a tartalomkészítő Instagramjára való átlépés. Bár a rajtra kiemelt személyiségeket kért fel az Instagram a tartalomgyártásra, igazából bárkiből pillanatok alatt IGTV videós válhat. A saját profil megérintését követően csak néhány lépésbe kerül az új csatorna létrehozása.

Galéria megnyitása

Az Instagram egy sor ismert személyiséget kért fel arra, hogy indítsanak IGTV csatornát és nemcsak "egyszerű sztárokról" beszélhetünk itt, hanem olyanokról is, akik például a YouTube révén váltak ismerté. És ezen a ponton válik egyértelművé, hogy ha nem is lehet az IGTV-t a YouTube közvetlen riválisának tekinteni, mert egészen más formátum, mindenképpen vannak olyan területek, ahol a kettő találkozni fog. A vloggereknek például az IGTV egy remek felületet biztosít. Szóval nem lenne meglepő, ha a YouTube-on csökkenne a megosztott tartalmak mennyisége az IGTV indulásával. Jelenleg a legtöbb videó 10 percnél rövidebb az IGTV-n, de vannak már egészen hosszú tartalmak is, például a National Geographic egy csaknem 50 perces dokumentumfilmmel nyitott az Instagram új szolgáltatásán.

Az IGTV-n nincsenek reklámok.

Egyelőre! Kevin Systrom szavaiból egyértelműen az olvasható ki, hogy ez a későbbiekben valószínűleg megváltozik majd, és ahogy az Instagramon, úgy az IGTV felületén is megjelenhetnek majd a hirdetések. “Ma nincsenek reklámok az IGTV-n, ám egyértelmű, hogy egy remek hely ezek számára.” – mondta a vállalat vezérigazgatója. Itt egyelőre a tartalomgyártók munkájáért nem jár fizetség, nincsen bevételszerzési lehetőség a videóknál, de ha az Instagram megpróbálja majd jövedelmezővé tenni az IGTV-t reklámok révén, akkor ez talán megváltozik majd.

Az IGTV használatához telepíteni kell az új IGTV alkalmazást, amit az Android és az iOS felhasználók is a saját piacterükről tehetnek meg. Legalább az Android 4.1 vagy az iOS 9 operációs rendszert kell futtatnia az adott eszköznek a támogatáshoz.

IGTV: iOS | Android

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward