Elindította a Vodafone a lakossági 5G szolgáltatását

Összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amit erről tudni érdemes.

Elindította a Vodafone a lakossági 5G szolgáltatását

A Vodafone idén 20 éves, és a vállalat úgy gondolta, hogy az 5G hálózat életre hívása megfelelő „ajándék” a felhasználók számára. Hazánkban már mindegyik szolgáltató dolgozik azon, hogy elindítsa az új generációs hálózatot, de a jelek szerint a Vodafone tudott ezen a fronton legjobban haladni.

Nem meglepő, hogy a Vodafone volt képes először elindítani az 5G hálózatot, ugyanis a vállalat már hónapokkal ezelőtt elkezdte telepíteni az első bázisállomásokat Budapesten és Zalaegerszegen. A cég elmondása szerint az 5G frekvenciatartományban üzemelő okostelefonok gyorsabb internetelérésére lesznek majd képesek, amihez most még az is hozzá fog járulni, hogy a kapcsolódó készülékek egy szinte teljesen kihasználatlan frekvencián létesíthetnek online kapcsolatot. A Vodafone már 2016-ben hozzájutott olyan frekvenciaszeletekhez, amelyeket most az 5G esetén képes kamatoztatni, és leginkább ennek köszönhető a helyzeti előnye a versenytársaival szemben.

Galéria megnyitása

Az 5G még nem most bír igazán nagy jelentőséggel, erre is rámutat Vodafone. Azért van erre szükség, hogy a jövőben megnövekedő forgalmat gondtalanul ki tudja szolgálni, és az új eszközök (pl. lakáskiegészítők) számára ideális infrastruktúraként szolgáljon. A vörös szolgáltató arról beszél, hogy az 5G révén a jövőben pillanatok alatt lehet majd filmeket letölteni, de igazából nem is feltétlenül a sávszélesség növekedése az új generációs technológia legfontosabb előnye, hanem a válaszidő, ami az online játékokban lehet érezhető. Ideális körülmények között a Vodafone 5G hálózata már a Wi-Fi-s kapcsolatokat is túlszárnyaló tempóval képes szolgálni, egyébként a cég a vonatkozó aloldalán jelenleg 150-600 Mbps-ot említ reálisan elérhetőnek.

A lakossági 5G mostantól lényegében mindenki számára elérhetővé vált, de valójában nagyon kevesen férhetnek még ehhez hozzá, ugyanis a lefedettség szűk területekre korlátozódik. A vállalat honlapján az is ki van emelve, hogy egyelőre elsősorban kültéri lefedettségről lehet beszélni, belterekbe az eddig kihelyezett bázisállomások kevés esetben képesek megfelelő minőségben sugározni. Egyelőre szinte kizárólag Budapest belső kerületeiben lehet az 5G-vel számolni, de a cégnek egyébként már Zalaegerszegen is van telepített bázisállomása, ebből eredően nem lenne meglepő, ha a zalai megyeszékhely lenne az első vidéki város, ahol ez beindul.

Galéria megnyitása

Ahhoz, hogy a felhasználók kiélvezhessék az 5G hálózat nyújtotta teljesen új élményt, nem elegendő olyan helyen tartózkodnia, ahol biztosított ez a technológia, megfelelő, 5G hálózati modemmel ellátott okostelefont kell vásárolnia. A Vodafone kettő ilyen eszközzel indította el a kínálatát, az egyik a Huawei Mate 20 X 5G, a másik pedig az LG V50 ThinQ 5G. Ezek a csúcsmodellek itt nyernek majd igazán értelmet (de egyébként a Telekomnál is kaphatóak). Az LG és a Huawei számára jól jön, hogy elsőként vehetnek részt az 5G beindításában a Vodafone oldalán. Érdekesség, hogy a V50 ThinQ 5G ráadásul a Dual Screen kétkijelzős kivitelben lesz elérhető, szóval kettő képernyőn élvezheti ki a felhasználó az 5G előnyeit. Fontos, hogy külön felára nincsen a szolgáltatásnak, de csak támogatott RED tarifákkal lehet használni. Ha minden adott, akkor automatikusan átvált majd a készülék az 5G, amikor lehetősége adódik erre.

A Vodafone 5G szolgáltatása a 3,6 GHz-es sávon indult el, szóval nem mmWave technológiáról beszélhetünk. Ez azért (is) fontos, mert sokan aggódnak amiatt, hogy mi lesz az 5G megjelenésével, milyen élettani hatásai lehetnek ennek. Éppen ezért a cég a honlapján külön létrehozott egy olyan szekciót, ahol ezzel kapcsolatos tájékoztatást nyújt. „Magyarországon a kormány által az 5G szolgáltatások nyújtásához kiválasztott frekvenciatartomány nem használ jelentősen magasabb rádiófrekvencia-tartományokat, mint a meglévő hálózatunk, így élettani hatásai sem térnek el a meglévő, 4G technológiától. A további 5G-képes frekvenciákhoz való hozzáférést pedig mind magyar, mind uniós szervek folyamatosan ellenőrzik.” – áll a Vodafone hivatalos tájékoztatójában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap