Elérhető az Android 9.0, és a neve sem titok már

A vártnál korábban jelent meg az új Android főverzió, és ezúttal egészen gyökeres változásokkal is számolnia kell a felhasználóknak.

Elérhető az Android 9.0, és a neve sem titok már

Néhány napja felröppent az a pletyka, hogy a Google augusztus 20-án fogja útnak indítani az Android P-t, de végül nem kellett addig sem várni az új operációs rendszerre, már most elérhetővé tette a vállalat. Az újdonság végül egyszerűen Pie lett, vagyis a pite után kapta a nevét, ami talán a legszolidabb opció volt a lehetséges tippek körében.

Az Android Pie legnagyobb újítása, hogy gyökeresen átalakult a kezelési metódusa. A Google szakemberei szinte az operációs rendszer indulása óta három fő gombbal oldották meg a használatot, ezeknek a kezelőszerveknek minden androidos eszközön kötelezően szerepelnie kellett. Az elmúlt években a legtöbb mobilnál már szoftveresen jelentek meg ezek a gombok, de megmaradtak. Legalábbis mostanáig. Az Android 9.0 elindult a gesztusvezérlés irányába, és az egyetlen stabilan megmaradt gomb a középső, de ez sem úgy működik már, mint korábban, mert eddig a főképernyőre ugrott, de ettől kezdve sokkal többre képes: azonnal elérhető erről a feladatkezelő, a Kereső és néhány előre definiált app is. (Érdekesség, hogy a korábban megnyitott appokból itt is ki lehet másolni például szükséges szövegrészeket, nem kell visszalépni a programba ehhez.) Kettő felhúzással az alkalmazások listája is hozzáférhetővé válik, ahol a gépi tanulást használva az éppen szükségesnek vélteket előre kiemeli a rendszer. A telefon elforgatásakor pedig a navigációs sávon meg fog jelenni egy olyan gomb, amivel a kép orientációját lehet változtatni, nem kell tehát az automatikus elforgatás kapcsolgatásával külön foglalkozni. Az új kezelést minden bizonnyal tanulni és szokni kell, de összességében gördülékeny használatot tesz majd lehetővé a Google szerint.

Galéria megnyitása

Az Android 9.0-ban megjelent az adaptív akkumulátorkezelő, amelynek köszönhetően az operációs rendszer önállóan képes lesz arról gondoskodni, hogy az okostelefon, a táblagép vagy egyéb szerkezet hosszabb üzemidőt tudjon elérni. Itt a Google az eszközön futó gépi tanulást használja arra, hogy a rendelkezésére álló adatokból felmérje, hogy a programok milyen mértékben emésztik az energiát, mekkora szükség van rájuk, és minden információt figyelembe véve automatikusan elvégzi a szükséges lépéseket. Ha egy program nagyot harap az akkuba, pedig nem is igazán van rá szükség a használati adatok szerint, akkor azt magától kilövi az Android Pie, azonban amikor úgy gondolja, hogy valamire hamarosan szükség lesz, akkor azt készenlétben hagyja, így nem megy a funkció a felhasználói élmény rovására. Szintén a gépi tanulás és az MI segíti az adaptív fényerőt is, ez pedig arról szól, hogy a rendszer már nemcsak azt veszi figyelembe, hogy milyenek a környezeti fények, hanem azt is nézi, hogy mik a felhasználók igényei, és hogy éppen hol és mi céllal van szükség a mobilra.

Galéria megnyitása

Újdonság kilences Androidnál az App Actions is. Ez a képesség szintén a gépi tanuláson alapul, és a lényege, hogy a felhasználóhoz idomulva, az alkalmazásokat felsorakoztató felületen olyan akciókat kínál fel, amelyekre az előzmények alapján szüksége lehet az adott időszakban az illetékeseknek. Ha valaki minden este 8-kor felhívja az édesanyját, akkor az Android Pie az App Actions szekciójában fel fogja kínálni 8 óra körül az anyuka tárcsázását, így egyetlen gombról lehet majd ezt intézni, vagy éppen a munkaidő végéhez közeledve felajánlja a haza vezető úthoz a navigációt. Az Android Pie esetében a Google tovább fejlesztette az intelligens kijelölésre szolgáló eszközt is, ami ettől kezdve még hatékonyabban lesz képes segíteni a felhasználókat a mindennapok során. Itt előrelépés például az is, amit már fentebb említettünk, hogy akár a feladatkezelőben is lehet szövegrészeket kijelölni, ha éppen arra van szükség.

Galéria megnyitása

Az értesítési rendszer szinte minden Android főverziónál változik kisebb-nagyobb módon, és ezúttal sincs ez másként. A programoknál az eddigiektől több opció, és részletesebb előnézet várja majd a felhasználókat az érdesítési felületen, és a hosszú érintést követően rögtön lesz arra mód, hogy letiltsa a nem kívánt tartalmakat a gépezet tulajdonosa. Megtekinthető az is egy helyen, hogy melyik app mennyi értesítést küld, és ha valami túl sűrűn zargatja az embert, azt egyetlen pillanat alatt pihenőre lehet fogni. Apró, de elegáns módosítás a grafikus felhasználói felületet érintően, hogy a hangerőt már a korábbitól eltérő módon lehet majd vezérelni a hangerőgombok megnyomását követően a kijelzőn. És hasonlóan kicsi, de pozitív fejlesztés az is, hogy már egy kellemes hang jelzi a töltés megkezdését az adapter csatlakoztatása után.

A Google nem tett bele minden olyan újítást az aktuális kiadásba – tehát az Android 9.0-ba –, amit bejelentett a Google I/O alkalmával. A Slice és a digitális jólétet segítő szoftveres megoldások váratnak magukra, és előre láthatólag csak akkor lesznek elérhetőek, amikor ősszel befutnak a friss Pixel mobilok. A Pixel 3 és Pixel 3 XL feltételezhetően az Android 9.1-gyel fog elrajtolni, és ott jelenhet meg egyebek mellett az eszközhasználat monitorozó képesség, és az a kiterjesztett kereső lehetőség is, amivel egyszerűbben lehet elérni adott programok legsűrűbben használt opcióit. Ezen a ponton el kell azt mondani, hogy ezek a dolgok is igénybe vehetőek már, de csak korlátoltan. Ezekhez továbbra is szükséges a bétatesztelői hozzáférés, és csak a Pixeleken futnak.

Galéria megnyitása

Az Android 9.0 Pie a Google részéről a Pixel, Pixel XL, Pixel 2 és Pixel 2 XL mobiltelefonok számára vált elérhetővé. Az érintett masinákra OTA érkezik a rendszer, de a Google vonatkozó honlapjáról is letölthetőek a képfájlok, ha valaki nem szeretne várni. Ezen felül az Essential Phone máris megerősítette, hogy az általa készített PH-1 modellre is elkészült a rendszer, és feltételezhetően a sor hamarosan tovább fog bővülni azokkal a vállalatoknak az eszközeivel (Sony, Oppo, HMD Global (Nokia), Vivo, OnePlus, Xiaomi), amelyek a béta kipróbálásában is közreműködtek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap