Shop menü

ELBÚCSÚZOTT A VÉROXIGÉNSZINT MÉRŐTŐL AZ APPLE WATCH

A vállalat nem jelezte előre, mikor jön ez a pillanat, de mostantól erről a funkcióról le kell mondani – egyelőre csak az USA-ban.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Elbúcsúzott a véroxigénszint mérőtől az Apple Watch

Az Apple számtalan szabadalmi perben vett már részt az elmúlt évek során, alperes és felperes egyaránt volt. Jelenleg is több ügy van folyamatban a cég érintettségével, és általában képes úgy alakítani a dolgokat, hogy végül ne érje veszteség. Most azonban más a helyzet.

Ugyan maradhatnak a boltokban az Apple Watch Series 9 és Watch Ultra 2 okosórák, de már szerényebb egészségügyi lehetőségeket fognak biztosítani.

A Masimo és az Apple jogi csatározásából az Apple jött ki vesztesen, és bár elérte a lehető legjobb helyzetet, így is fájdalmas ez a számára. Egy idei úgy tűnt, hogy hosszabb időre teljesen kivonhatják a forgalomból a vállalat okosóráit, de végül tudott némi haladékot kérni. Ez alatt pedig megoldotta, hogy megkezdje a véroxigénszint mérő nélküli kiegészítők szállítását, ilyen formában pedig már mentesült a korábbi tiltás alól.

Az Apple jól tudta, hogy jön ez a változás, de nem szólt előre, hogy mikortól kezdi a véroxigénszint mérési lehetőségtől megfosztott modelleket szállítani. A vállalat szóvivője még néhány napja is ködösített, és csak arról beszélt, hogy abban a pillanatban még biztosították a termékek a teljes funkcionalitásukat. Ez a helyzet azonban mostanra megváltozott. Január 18-ától már kizárólag a letiltott pulzoximéteres eszközöket lehet megvásárolni.  

Galéria megnyitása

„Az Apple Watch Series 9 és Ultra 2 a továbbiakban nem foglalja magában a véroxigénszint figyelő funkciót.” – várja a felirat a vásárlókat a cég hivatalos weboldalán. Importálni sem lehet már olyan Watch modelleket az Egyesült Államokba, ami aktív SpO2 szenzorral rendelkezik, és az ehhez tartozó alkalmazás sem fog működni. Ugyanakkor a megmaradt készleteket az Apple értékesítési partnerei még eladhatják.

Jelen állás szerint ez a lépés nem érinti azokat a felhasználókat, akik korábban vettek a szóban forgó Apple Watch modellekből. Elvileg nem kell attól tartani, hogy majd jön egy frissítés, ami deaktiválja ezt a funkciót a meglévő készülékeken.

Galéria megnyitása

A Masimo elfogadható lépésnek tartotta az Apple részéről a mostani helyzetet, de nem tekinti teljesen lezártnak az ügyet. A cupertinóiak valószínűleg már dolgoznak azon, hogyan tudják úgy megoldani a véroxigén funkció visszaállítását, hogy az már ne legyen problémás a Masimo részéről. A mostani megoldást a cég a Watch Series 6 bevezetése óta alkalmazta, ott jelent meg először a pulzoximéter.

Fontos, hogy az Egyesült Államokon kívül továbbra is a teljes funkcionalitásával lehet megvásárolni az Apple Watch Series 9 és Watch Ultra 2 modelleket. A szabadalmi per nem terjedt túl az USA határain. Tehát a magyar vásárlók számára zavartalanul véroxigénszint figyelő lehetőséggel együtt érhető el a termék. Nem is kell attól tartani, hogy ez változna. Az okosórákat iPon kínálatából is meg lehet rendelni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére