Egyszerű vérteszt mondhatja meg, hány óra van bennünk

A cirkadián ritmus rengeteg működést szabályoz testünkben, így nem csoda, hogy ha probléma van vele, az egészségünkre is hatással van.

Egyszerű vérteszt mondhatja meg, hány óra van bennünk

Belső óránk zavara többek közt növelheti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri zavarok és az idegrendszeri problémák kialakulását is, de olyan banálisabb dolgokra is hatással lehet, mint a gyógyszerek felszívódása. A belső idő mérése tehát fontos eszköz lehet az egészségmegőrzéshez és a kezelések személyre szabott optimalizálásához is.

A cirkadián ritmus pontos megállapítása azonban jelenleg nagyon bonyolult feladat: ehhez óránként mérni kell a vér melatoninszintjét, ami egyrészt nagyon drága, másrészt – főként éjjel – kifejezetten terhelő a betegek számára, és mivel a vérvételek megzavarják az alvást, nem is tud igazán pontos eredményeket adni. Éppen ezért nem is válhat a mindennapos orvosi rutin részévé.

Rosemary Braun, a Northwestern Egyetem kutatója és társai azonban kiötlöttek egy egyszerű tesztet a belső óra állásának megállapítására. A cirkadián ritmus minden egyes sejtben jelen van, vagyis egyetlen óra helyett igazából sok-sok alrendszerről beszélünk, amelyek működését egy, az agyban található központi óra vezérli. Ez szinkronizálja a többi órát, bár ezek alapvetően maguktól ketyegnek.

Galéria megnyitása

A szinkronizáció a központi óra génaktivitásának megváltozása révén működik, amely 24 órás ciklusokban zajlik. Ezek a változások a periférikus sejtekben is megváltoztatják a gének kifejeződését, a napi ritmushoz igazítva azok különféle működéseit. Braun és társai azt találták ki, hogy ezen génaktivitási mintázatok alapján próbálják meghatározni, egy-egy szervezet belsejében éppen hány óra van, függetlenül attól, hogy mit mutatnak a külső órák.

Ehhez kifejlesztettek egy algoritmust, amely mindössze két vérmintából képes megállapítani a belső óra járását. A TimeSignature tervezésekor a kutatók egészséges felnőttektől gyűjtöttek be több tízezer vérmintát, hogy megtudják, meg gének aktívak a testfolyadékban a nap különböző időszakaiban. Ezen túl más kutatások hasonló adatait is felhasználták, majd a gépi tanulásra képes algoritmust ráengedték az információkra, hogy válassza ki a belső óra állásának legjobb biomarkereit.

Galéria megnyitása Így változik a 41 gén aktivitása a nap folyamán A rendszer 41 gént azonosított, amelyek közül nem mindegyik a központi órához tartozó visszacsatolási kör része. Vannak köztük olyanok, amelyek más biológiai működésekkel, például az immunrendszer folyamataival vannak kapcsolatban, és amelyek működését a jelek szerint olyan szigorúan vezérli a központi óra, hogy azok napi ciklusa alkalmas a „pontos idő” megállapítására.

A TimeSignature a rendelkezésére bocsátott adatok alapján megtanulta, hogy az említett 41 gén aktuális aktivitási mintázata mennyi időt jelent a belső órán. A rendszert aztán egy független adatsoron tesztelték, és az másfél órás pontossággal képes volt a cirkadián ritmus aktuális állásának megállapítására. A szakértők azt is sikerrel igazolták, hogy a módszer gyakorlatilag egyetemesen alkalmazható fajunkra, vagyis a világ bármely pontján hasonlóan pontos eredményeket ad.

A módszer óriási lehetőségeket rejt, hiszen ezentúl bármilyen betegség vagy kezelés kapcsán az is mérhető lesz, hogy a cirkadián ritmus hogyan hat ezekre. Ebből pedig például megállapítható lehet, hogy egy-egy konkrét betegnél mikor érdemes beadni a gyógyszereket, hogy a lehető legjobb hatást érjék el. És persze a belső óra zavarai és különböző betegségek között is új összefüggések fedezhetők fel.

Braun azt reméli, hogy a TimeSignature használata idővel ugyanolyan rutin lesz, mint a koleszterinszint mérése. Az éves egészségügyi szűrés keretében belső óránkat is megnézik majd, és ha az kórosan rosszul jár, kezelik a problémát, egyébként pedig ehhez igazítják gyógyszereink szedési idejét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap