Egyszerre 60 műholdat lőtt fel a SpaceX

Az idővel a tervek szerint 12 ezer műholdasra bővülő hálózat közel globális lefedettséggel fog internetet szolgáltatni.

Egyszerre 60 műholdat lőtt fel a SpaceX

Többszöri halasztás után péntek reggelre végre eljutott az űrbe a SpaceX leendő Starlink-konstellációjának első 60 tagja. A műholdakat egyszerre, egy rakományban juttatták fel, és a 18,5 tonnás csomag a legnehezebb teher volt, amit eddig Elon Musk cége bármelyik rakétájával Föld körüli pályára emelt. Az egyenként 227 kilogrammos műholdakat 440 kilométeres magasságig juttatták egy olyan Falcon–9 rakétával, amelynek első fokozattal immár harmadszor repült, majd tért vissza a Földre.

Ahogy már említettük, a Starlink egy globális internethálózat lesz, amely a Föld szinte minden pontján szélessávú lefedettséget biztosíthat. Az alapkonstelláció 400 műholdból áll majd, ezeket hat további kilövés során juttatják fel a közeljövőben, és az így elkészült alaphálózattal már valamiféle korlátozott szolgáltatás is elindulhat. „Szignifikáns” lefedettség és sávszélesség a tervezők elmondása szerint 12 hasonló volumenű kilövés után valósulhat meg, 24 rakománnyal pedig már elkezdődhet a globális szolgáltatás is.

A teljes konstelláció közel 12 ezer műholdat fog számlálni, amelyek 3 orbitális „burkot” képeznek a Föld körül: 550, 1150 és 340 kilométeres magasságokban. Ez a hálózat, amely a következő évtized során el is készülne, egyben a mélyűri kommunikációt is segíti majd, így nagyban hozzájárulhat a SpaceX marsi terveinek megvalósulásához is.

Galéria megnyitása
A rakomány

A kilövés és a landolás is tökéletes rendben zajlott, beleértve a műholdak kihelyezését is, amit egy új rendszerben valósított meg a SpaceX. Hogy a rakomány tömegét ne kelljen még jobban megnövelni, a műholdaknak nem volt saját kibocsátó mechanizmusuk, hanem amikor elért a kívánt magasságba, a rakéta felső fokozata lassan forogni kezdett, miközben a rögzítő zárak egymás után feloldódtak. Így minden műhold egy kicsit más irányba hagyta el a fedélzetet, ahogy Musk fogalmazott: „mintha egy pakli kártyát terítenénk szét az asztalon.”

A hasonló kezdeményezések kapcsán egyre nagyobb az aggodalom, hogy a rengeteg műholddal túltelítetté válik a Föld közvetlen környezete, ami egyre kockázatosabbá teheti a kilövéseket és a folyamatban levő küldetéseket is. Pláne, hogy nem a SpaceX az egyetlen, amely globális műholdas internethálózatot épít ki éppen, a OneWeb például tavaly kezdte meg saját műholdjai feljuttatását.

Az aggodalom nem alaptalan, hiszen jelenleg nagyjából 1800 működő műhold kering a Föld körül, és csak a SpaceX ennek többszörösét tervezi feljuttatni a következő 10 évben. Ez pedig akkor is sokszorosára növeli majd a Föld körüli forgalmat, ha az új hálózatok létrehozói elkötelezettek amellett, hogy a tönkrement űreszközöket eltávolítsák odafentről, hogy azok ne növeljék az űrszemét mennyiségét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap