Egyre többen vélik úgy, hogy nem biztonságos a Zoom használata

A Zoom az egyik legnépszerűbb videokonferenciás alkalmazás, de az utóbbi időben egyre többen nézik aggódva a platformot.

Egyre többen vélik úgy, hogy nem biztonságos a Zoom használata

Az otthonukba szoruló dolgozók és iskolások körében egyaránt nagy népszerűségnek örvend a Zoom, aminek több előnye is van. Viszont az utóbbi időben egyre inkább úgy fest, hogy hiába remek eszköz első ránézésre, valójában nagyon sok biztonsági problémát rejt magában.

A Zoom azért vonzó az otthonukból dolgozó és tanuló emberek számára, mert nagyon egyszerűen lehet használni, néhány kattintást követően gond nélkül igénybe lehet venni a szolgáltatásait. És napjainkban jól jön az a lehetősége, hogy szinte tömegesen lehet használni. Ez az egyik legtöbb felhasználót kezelni képes videokonferenciás megoldás. Nem jelent problémát a távoktatásban az órák levezénylése, és a nagyobb csoportos találkozók, előadások megtartása sem.

De mit sem érnek a kiváló lehetőségek és a könnyed kezelhetőség, ha a rendszer nem megbízható. És bizony az elmúlt hetekben, napokban több jele is volt annak, hogy a Zoom a legkevésbé sem biztonságos megoldás. Több probléma és érdekesség is akadt, melyek miatt a Zoom nem éppen jó fényben tűnt fel.

Galéria megnyitása

Jelszólopási ügybe keveredett a szolgáltatás, és megkérdőjelezhető módon úgy vitte Kínába az adatforgalmának egy részét, hogy arról nem nyújtott tájékoztatást. Tette ezt elvileg azért, mert a megnövekedett forgalmat a megszokott módon már nem tudta kiszolgálni. De azért is sok kritika érte a szolgáltatást, mert nem végponttól végpontig tartó titkosítással dolgozik, és mert nem teszi alapértelmezetten kötelezővé a jelszavak használatát, és így ismeretlenek is beléphetnek beszélgetésekbe. Erre már a „zoombombing” szakszót is megalkották, ami számos veszélyt rejt.

A Zoom első embere ígéretet tett arra, hogy a továbbiakban megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy a biztonságot garantálják a felhasználók adatai, beszélgetései számára. A biztonsági fejlesztések sürgetése érdekében felfüggesztenek minden funkcionális fejlesztést, és a kiberbiztonság vizsgálatára állnak át. Ennek a lépésnek köszönhetően remélhetőleg minél gyorsabban fel tudják számolni a sebezhetőségeket.

Bár egyre többen vannak, akik nem javasolják a Zoom használatát, viszont némi odafigyeléssel lehet biztonságosan alkalmazni a platformot a videobeszélgetések során. Az első és legfontosabb a Sophos kiberbiztonsági szakértő szerint, hogy a Zoom mindig legyen frissen tartva, rendszeresen telepíteni kell a javításokat is. Persze ez egyébként is ajánlott minden számítógépen vagy mobileszközön futtatott szoftvernél.

Érdemes használni a Waiting Room funkcióját a Zoomnak, ami a nevének megfelelően egy előszoba a konferenciák előtt, ahova az indítást megelőzően mindenki belép, és nem egyből a videós felület fogadja a csatlakozókat. A képernyőmegosztást és más jogköröket mindenképpen szabályozni kell a résztvevők esetében a csevegések során, ezzel sok kellemetlenségtől tudja magát megkímélni mindenki.

Fontos jó tanács az is, hogy a meetingek azonosítóját érdemes folyamatosan változtatni, nem ajánlott mindig ugyanazt használni, bármilyen kényelmes is az. És a konferenciákat állandóan védeni kell jelszóval, amit úgy kell megválasztani, hogy az kellő biztonságot nyújtson, a legjobb egy véletlenszerű jelszó generátort használni erre. Végül a Sophos szerint érdemes saját etiketet, szabályokat kidolgozni a digitális munkatér használatára vonatkozóan, amivel néhány esetben szintén lehet a kiberbiztonságot is növelni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap