Egyre több streaming szolgáltatás csökkenti a minőségét az EU-ban

A YouTube és a Netflix mellé egyebek mellett már a Facebook is beállt.

Egyre több streaming szolgáltatás csökkenti a minőségét az EU-ban

Az Európai Unió arra hívta fel a figyelmet az elmúlt héten, hogy az internethálózatokat jellemzően a streaming szolgáltatásoknak a forgalma terheli legnagyobb mértékben. És arra kérték az illetékesek a legnagyobb szolgáltatókat, hogy a lehetőségeikhez mérten próbáljanak gondoskodni az adatforgalom mérsékléséről.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Netflix és a YouTube nem várt sokat a megfelelő intézkedések meghozásával. A Netflix arról határozott, hogy mérsékli az adatfolyamoknak a sávszélességét az elkövetkezendő időszakban, és ezzel 25%-os megtakarítást érhet el a cég számításai szerint. A YouTube pedig nem fogja kényszerítetten HD minőségben indítani a magasabb felbontású tartalmakat, hanem minden esetben a sztenderd, 480p-s felbontás lesz preferálva.

Most pedig már arról szólnak a hírek, hogy a kezdeményezés mögé beállt az Apple, Amazon, a Facebook, és a közösségi oldal irányítása alatt álló Instagram is. Sőt mi több, még a Disney+ szolgáltatás is elhivatott a forgalom csökkentése mellett.

Galéria megnyitása

A legtöbb vállalat hasonlóan jár el a Netflixhez. Az Amazon Prime csökkenti az adatfolyamoknak a bitrátáját, de nem változat a felbontáson, és elvileg a minőségben sem lesz majd érezhető a változás. A cég nem szeretné a felhasználói élményt rombolni, de azért próbál gondoskodni az adatforgalom visszafogásáról.

A Facebook és az Instagram egy tőről fakad, és mind a kettő esetben ugyanaz a megoldás lesz a forgalmazás visszafogására. A két szolgáltatás a videókat alacsonyabb sávszélességgel fogja továbbítani az EU területén. Kiemelte a Facebook, hogy átmeneti a dolog, ami igazából egyébként is egyértelmű, de arra vonatkozóan nem nyújtott információt, hogy a mostani intézkedés meddig lesz érvényben.

A Disney+ még nagyon fiatal szolgáltatás a streaming óriások körében, és egyelőre nem is érhető el minden piacon. Franciaországban például a napokban indulna, de el lesz halasztva a rajtja a koronavírus miatt, április 7. előtt a franciáknak nem lesz elérhető. A tartalmak pedig minden európai területen csökkentett bitrátával lesznek sugározva a továbbiakban. És ugyanígy határozott az Apple is az Apple TV+ esetében.

Galéria megnyitása

Az mindenképpen örömteli, hogy a globális vállalatok beálltak az EU mögé abban a tekintetben, hogy megpróbálják lentebb faragni az adatforgalmat, de ez nem lesz elég a szakemberek szerint, ha egyszer valamilyen oknál fogva ténylegesen túlterhelté válnának a szolgáltatások. Szükség lenne arra is, hogy az emberek tudatosabban használják az internet-hozzáférésüket, és egyenként arra törekedjenek, hogy minél kisebb terhet rójanak a szolgáltatóik vállára.

Miként lehet tudatosabban internetezni? Nos, a legegyszerűbb válasz erre az lenne, hogy nem kell órákat tölteni a Netflix, a YouTube és egyéb szolgáltatások előtt ülve eltölteni, és folyamatosan újabbnál újabb játékokat telepíteni, de néhány átgondolt lépéssel is lehet már tenni azért, hogy az adatforgalmazás egyenletesebb legyen. Például a hatalmas játékokat nem csúcsidőben, hanem reggel érdemes betenni letöltésre, és az este megnézni kívánt filmet sem streamelni vagy az utolsó pillanatban célszerű letölteni, hanem délelőtt kell erről gondoskodni. Ilyen apró dolgokkal már sokat lehet elérni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap