Shop menü

EGYRE FORRÓBB A TALAJ A TIKTOK LÁBA ALATT

Sorra tiltják be a kormányzati körökben a TikTok használatát, az USA pedig új tulajdonos kezében látná szívesen a platformot.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egyre forróbb a talaj a TikTok lába alatt

A TikTok az Egyesült Államokban rengeteg kritikát kapott, és évek óta nemzetbiztonsági kockázatként kezelik a platformot, függetlenül attól, hogy a szolgáltatás a kormány legtöbb kérésének eleget tesz. Egyre többen állnak az USA pártjára a tiltást illetően, már az EU-ban is sokan vannak a szolgáltatás ellen, Amerika pedig állítólag egy újabb komoly „kérést” fogalmazhat meg.

Az Egyesült Államok arra készül, hogy a TikTok eladására kényszerítse a ByteDance-t.

Az elmúlt időszakban az USA vezetése és a TikTok igazgatósága folyamatos kapcsolatban volt, mivel szüntelenül egyeztettek különböző adatvédelmi ügyekben. Vizsgálatok is folytak a TikTok kapcsán, minden bizonnyal jelenleg is árgus szemekkel figyelik a szolgáltatás minden mozzanatát. Ezzel párhuzamosan pedig már olyan törekvések vannak a törvényhozók részéről, melyek mentén valóban elérhetik akár a teljes tiltást is.

A Kongresszus nemrégiben egy olyan törvényjavaslatot mutatott be, ami adott esetben tényleg lehetőséget teremthet a TikTok országos szintű betiltására. A Restrict Act nevű törvény felhatalmazást biztosítana a kereskedelmi minisztérium számára, hogy nemzeti szinten megtiltsa olyan alkalmazások használatát, amik potenciális rizikót jelenthetnek az Egyesült Államok nemzeti biztonságára nézve. Ezáltal soha nem látott közelségbe került a TikTok tényleges betiltása. Tudniillik igazából eddig nem voltak meg a törvényes keretei annak, hogy ezt a kormány megléphesse, ez a helyzet azonban most megváltozni látszik.

Galéria megnyitása

Mostanra az amerikai félelmek Európára is átterjedtek. Egyre több európai ország és szervezet dönt úgy, hogy bizonyos körökben megtiltja a mobiltelefonokon a TikTok alkalmazás telepítését. A vállalat azt remélte, hogy azzal, hogy az Egyesült Államokba viszi az amerikai felhasználók adatait, nyugalomra lel majd, de nem így lett. A Project Texas címszó alatt futó lépés dollármilliárdokat emésztett fel, de ma már az Oracle amerikai szerverein tárolják a legtöbb amerikai felhasználóhoz köthető adatot.

Galéria megnyitása

Ennek ellenére a bizonytalanság egyre nagyobb méreteket ölt. A törvényhozás tagjainak és képviselőknek bizonyos munkakörökben, egyre több helyen tiltják meg a TikTok használatát, az USA és Kanada mellett már az Egyesült Királyság is fellépet a szolgáltatás ellen. Valamint az Európai Parlament és az Európai Bizottság tagjai is el lettek tiltva a platform használatától. A legfrissebb hír pedig az, hogy már Új-Zélandon sem lehet a parlamentben dolgozóknak telepíteni az applikációt.

Érdekes módon egyébként arról az országról még egyáltalán nem volt szó, aki elsőként tiltotta be a TikTokot. India volt az, aki már 2020-ban feketelistára emelte a platformot, miután Kínával fegyveres összecsapásokba keveredett, és több halálos áldozatot is elszenvedett. Úgy találták a vizsgálatok során, hogy valószínűleg a TikTok alkalmazáson keresztül férhettek hozzá a kínai hatóságok az indiai katonák helyzetéhez, és így hajthattak végre célzott rajtacsapást.

Galéria megnyitása

Indiában azóta sem kegyelmeztek a TikToknak, és elnézve a szolgáltatás mostani helyzetét, aligha emiatt kell aggódniuk, hanem sokkal inkább azért, hogy még több régióban lesz a platform használata nemkívánatos.

Természetesen a TikTok folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy az adatvédelemre nagy figyelmet szentelnek, de azért mégis csak voltak olyan hírek nem olyan régen is, hogy a platform több dolgozója hozzáfért olyan adatokhoz, amikhez elvileg nem lett volna elérési joguk. Korábban pedig nyíltan elismerték azt is, hogy a kínai dolgozóknak hozzáférése volt más országok lakosainak adataihoz. Azt ugyanakkor tagadta, hogy bármikor együttműködött volna a katonasággal, vagy adatokat szolgáltatott volna a kormánynak. De nagyon úgy fest, hogy ebben egyre kevesebben hisznek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére