Egy új módszerrel pontosan datálhatók az ujjlenyomatok

A megoldás a jövőben hasznos eszköz lehet a bűnesetek felderítői számára.

Egy új módszerrel pontosan datálhatók az ujjlenyomatok

Először 1892-ben használtak sikeresen ujjlenyomat-elemzést egy gyilkosság felderítése során, azóta pedig az ujjlenyomatok a világ minden pontján fontos bizonyítékokká léptek elő a bűnesetek felgöngyölítésénél. Az egyik nagy probléma azonban a módszerrel, hogy azt nem nagyon lehet megmondani, hogy egy lenyomat mikor keletkezett, így nehéz megállapítani, hogy mely ujjnyomok voltak jelen már a bűneset elkövetése előtt is egy helyszínen, és melyek keletkeztek a bűntett alatt, esetleg utána.

Az Iowai Állami Egyetem kutatói azonban végre megoldást kínálnak erre a problémára: Paige Hinners és Young Jin Lee korábbi vonatkozó kutatásokból indultak ki, amelyek során más szakértők megmutatták, hogy a bőrön található triglicerid olajok az ujjlenyomatokban az idő múlásával oxidálódnak. Ez kézenfekvő módszert kínál a lenyomatok datálására, a mostanit megelőző kísérletek során azonban nem sikerült olyan módszert kidolgozni ehhez, amely annál pontosabb eredményt hozott volna, mint hogy egy adott ujjlenyomat egy hétnél régebbi vagy sem.

Hinners és Lee azonban egy pontosabb datálási módszer kidolgozása reményében még alaposabban beleásták az oxidáció rejtelmeibe. A levegőben az oxigén két formában vannak jelen: kétatomos oxigénmolekulákként és három atomból álló ózonként. Bár ózonból sokkal kevesebb van, ez sokkal reaktívabb és máshogy viselkedik, mint a kétatomos oxigénmolekula. A kutatók ezért az ózon által okozott oxidációra, az ózonolízisre összepontosítottak az ujjlenyomatok kapcsán.

Galéria megnyitása

A trigliceridek három szénláncból állnak, amelyekben a szénatomokhoz hidrogének kapcsolódnak. A láncokat a szénatomok közti kötések tartják egyben, amelyek egyszeresek vagy kettősek lehetnek. A kettős kötést tartalmazó molekulákat kémiailag telítetlennek nevezzük, ami annyit jelent, hogy ezek a kettős kötések helyén sokkal reaktívabbak, mint az egyszeres kötéseket tartalmazó, telített molekulák.

Az ózonos oxidáció is a kettős kötéseknél lép működésbe: felbontja az egyik kötést, miközben egy vagy több ózon a szénláncokhoz kapcsolódik. Elméletben ez azt jelenti, hogy minél több idő telik el a lenyomat keletkezése után, annál telítettebbé válnak a trigliceridek, és annál több lesz a lenyomat anyagában az ózonolízis végtermékeiből.

Hinners és Lee ezt a gyakorlatban is megvizsgálták: három önkéntest kértek meg arra, hogy több mikroszkópos tárgylemezeken ujjlenyomatokat hagyjanak. Az egyik sorozatot rögtön tesztelték, míg a többit mindig egy-egy nap elteltével vizsgálták meg, egészen a hetedik napig. A vizsgálatok során egy érzékeny analitikai módszert alkalmaztak, amellyel megállapították az ujjlenyomatok kémiai összetételét.

Ahogy a kutatók előzetesen sejtették, a telített és telítetlen trigliceridek aránya az idő múlásával fokozatosan változott a mintákban, a telítettek javára. Ezzel együtt pedig az ózonolízis jellegzetes végtermékeinek, az aldehideknek és a Criegee-féle szabadgyököknek a mennyisége is folyamatosan nőtt. Az egyelőre bevallottan alacsony számú minta alapján a kutatók azt állítják, hogy az említett molekulák aránya, illetve mennyisége alapján 24 órás pontossággal meghatározható az egy hetesnél frissebb ujjlenyomatok kora, ami tényleg rendkívüli lépés lehet, ami ezen bizonyítékok datálását illeti.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap