Egy evolúciósan új izom miatt olyan hatásos a kutyák tekintete

A farkasokban nem létező izom révén az ebek képesek megemelni szemöldökük belső részét, így szemük nagyobbnak látszik.

Egy evolúciósan új izom miatt olyan hatásos a kutyák tekintete

A szelektív tenyésztés számos ponton megváltoztatta a kutyák testét és viselkedését: az úgynevezett domesztikációs szindróma következtében a háziasított állatfajtákra látszólag univerzálisan jellemző, hogy vad rokonaikhoz képest kevésbé agresszívek és félénkek az emberrel szemben, lelógó fülük és kunkori farkuk van, fejükön gyakrabban vannak fehér foltok, koponyájuk, pofájuk és fogaik pedig kisebbek. Ezen túl felnőttként is hajlamosak úgy viselkedni, mint vad rokonaik kölyökkorukban, és a hímek kevésbé maszkulin kinézetűek.

A kutyákat azonban minden háziasított faj közül kiemeli kifejező tekintetük, amely különösen vonzóvá teszi őket az ember számra. Egy 2013-as vizsgálat során Juliane Kaminski, a Portsmouthi Egyetem kutatója és kollégái menhelyeken vizsgálták a kutyák és az ember interakcióját: arra voltak kíváncsiak, hogy milyen viselkedésformák játszanak szerepet abban, hogy egy ebet örökbe fogadnak-e vagy sem. Az egyetlen dolog, aminek szignifikáns hatása mutatkozott, a szemöldök felhúzása volt: amelyik kutya ezt megtette, általában előbb talált gazdára, mint a többiek, mondja Kaminski.

Az eredmény a szakértőt és társait is meglepte, így közelebbről is vizsgálni kezdték a szemöldök mozgásának mechanikáját és kommunikációs jelentőségét. 2017-ben sikerült kimutatniuk, hogy a kutyák gyakrabban élnek ezzel a mozdulattal, ha nézik őket az emberek. Mostanra pedig a mozgás hátterében álló anatómiát is sikerült felderíteni: Kaminski kutatócsoportja 6 kutya és 4 szürke farkas arcizmait vizsgálták meg azok halála után.

Galéria megnyitása

Így derült ki, hogy a kutyák szemgödre körül két olyan izom is található, amely a farkasokból hiányzik, és ezek egyike teszi lehetővé a szemöldök hatásos megemelését. A vizsgált 6 kutyából 5-nél azonosították ezt az izmot, az egyetlen kivétel egy szibériai husky volt. Erre az lehet a magyarázat, hogy az utóbbi a vizsgáltak közül a legősibb fajta, így evolúciósan közelebb áll a farkasokhoz a többieknél.

A farkasokból ugyanakkor teljesen hiányzott ez az izom, és ezek nem is képesek megemelni szemöldöküket: a kérdéses izom helyén egy másik izomhoz tartozó ín található. Kaminski szerint a kutyákban azért fejlődött ki az izom, mert az ezeket tenyésztő emberek előnyben részesítették a „nagy kutyaszemeket” meregető kutyákat. Az izom mozgása akaratlagosnak tűnik az ebek részéről, arra ugyanakkor nincs bizonyíték, hogy a kutyák szándékosan manipulálnának minket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap