Shop menü

EGÉSZ EURÓPÁBAN ELÉRHETŐVÉ VÁLT A CLAUDE, A CHATGPT ÉS A GEMINI RIVÁLISA

Az Anthropic által fejlesztett nyelvi modellt használó chatbotot mostantól mindenki akadálytalanul kipróbálhatja az öreg kontinensen.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egész Európában elérhetővé vált a Claude, a ChatGPT és a Gemini riválisa

Az OpenAI bejelentette a GPT-4o modellt, a Google is újdonságokkal készül a mesterséges intelligencia terén, így az Anthropic is úgy gondolhatta, hogy nem maradhat le a többiek mögött. A Claude chatbot hozzáférhetőségét megnyitotta egész Európa számára. Eddig csak korlátozottan lehetett a cég saját MI chatbotját elérni, de ez most megváltozik.

A Claude.ai felületen keresztül már bátran kipróbálható a szolgáltatás hazánkból. Azok, akik iPhone-t használnak, telepíthetik majd az iOS-re szabott kliensalkalmazást is. Ezen felül pedig a vállalat már dolgozik azon, hogy az Android operációs rendszerű okostelefonok és táblagépek számára is biztosítson applikációt. A cég minden felületen ugyanazt az élményt igyekszik biztosítani az emberek számára.

Galéria megnyitása

Ahogyan a ChatGPT, a Copilot vagy a Gemini képes segíteni az embereknek a hétköznapi feladatokban, úgy a Claude is munkára fogható. Segíthet levelek megfogalmazásában, információszerzésben, dokumentumok feldolgozásában egyaránt. Támogatja a magyar nyelvet, így a hazai érdeklődők is örömüket lehelhetik a platform használatában. A Claude multimodális, már képes elemzeni képek tartalmát is, nemcsak szövegekre fókuszál.

A chatbotnak feltölthetnek a felhasználók bármilyen képet, és igyekszik értelmezni azt, amit „lát”. Kipróbáltuk ezt a lehetőséget, és csont nélkül felismerte a Xiaomi SU7 villanyautót a kép csatolását követően. Nagyon aprólékosan leírt mindent, ami a képen szerepelt. Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, hogy a Claude még nem rendelkezik teljes netes hozzáféréssel, általában nem naprakész információkkal dolgozik, éppen ezért vannak olyan témák, amikhez nem tud érdemben hozzászólni.

Galéria megnyitása

Komplex matematikai feladatok megoldására is bevethető lesz a Claude, és programozási munkák során is képes lesz támogatást nyújtani a felhasználók számára. A lehetőségek tárházát az Anthropic folyamatosan igyekszik gyarapítani. A grafikus felhasználói felület pedig minimalista és lényegre törő annak érdekében, hogy minél könnyebb legyen használni.

Az Anthropic többféle előfizetési lehetőséget is biztosít már, miután nemrégen elindította a Claude Pro mellé a Claude Team csomagot is vállalkozások számára. Ezeket is igénybe lehet majd venni Európában.

Galéria megnyitása

A Claude Pro az egyszerű felhasználóknak szánt díjcsomag. Ennek a havi díja 18 euróban lett meghatározva, ami nettó összeg. Erre jön még az általános forgalmi adó, ami ugyebár Magyarországon rekord mértékű a 27%-kal. Éppen, hogy meg lehet úszni 9 ezer forint alatt a havi költséget jelenleg. Ez szinte hajszál pontosan akkora összeg, mint amennyibe a ChatGPT Plus vagy a Gemini Advanced kerül. Minden bizonnyal nem véletlenül. A vállalatoknak szánt Claude Team 28 eurót kóstál, amire még ugyanúgy jön az ÁFA külön, és ezt legalább 5 főre kell kifizetni.

Az Anthropic jelenleg a Claude 3 nagy nyelvi modellel dolgozik, ebből próbálja a lehető legtöbbet kihozni. Itt új modellre mostanában nem érdemes számítani, miután a jelenlegi márciusban debütált. Ezt három méretben kínálja az Anthropic, és a Claude API révén bárki beépítheti a platformot a saját szolgáltatásába. A vállalat abban s bízik, hogy ilyen formában egyre többen veszik majd igénybe.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére