E-mailmentes szabadidő

A Volkswagennél ezentúl szabályozzák, hogy az alkalmazottak munkaidő után mikor kaphatnak céges e-maileket BlackBerry telefonjaikra.

E-mailmentes szabadidő

A Volkswagen képviselői történelmi jelentőségűnek mondható megegyezésre jutottak a cég munkásainak szakszervezeti vezetőivel: ezentúl szabályozzák, hogy az alkalmazottak munkaidő után mikor kaphatnak céges e-maileket BlackBerry telefonjaikra. A munkával kapcsolatos e-mailek fogadása a munkaidő kezdete előtt fél órával kezdődik és a munkanap végét követően további fél órán keresztül tart. Ezen az időszakon kívül nem érkeznek munkaügyi mailek a készülékekre, így a pihenőidőt valóban pihenéssel tölthetik a munkások, nem pedig levelesládájuk folytonos ellenőrzésével. A magánjellegű kommunikációt a döntés természetesen nem érinti.

A cég irányítóira nem vonatkozik az új szabály, de a hírek szerint ezért az áldozatért külön kompenzációban részesülnek. A műszakok feltöltéséért és műszakváltások folyamatosságáért felelős alkalmazottak szintén kivételt képeznek az új szabály alól.

A szabály bevezetésére azért volt szükség, mert a munkások panaszkodtak a szakszervezeteknek, hogy a folyamatosan érkező e-maileket pihenőidőben is kötelességüknek érzik ellenőrizni, így nem tudnak nyugodtan kikapcsolódni. Egy nemrégiben lefolytatott kutatás szerint a legtöbb amerikai állampolgár az ébrenlét alatt 15 percenként ellenőrzi postafiókját. A bizonytalan gazdasági helyzetben, amikor folyamatosan szűnnek meg a munkahelyek, az alkalmazottak még inkább kényszerítve érzik magukat, hogy a munkaidőn kívül is mihamarabb reagáljanak munkaadójuk üzeneteire. Az „elektronikus túlórázás” még sok problémát okozhat, ezért a VW kezdeményezése ígéretes és sokak reményei szerint követhető példa lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward