Durva lépésre szánta el magát a YouTube

Rengeteg videó alatt lesz letiltva a hozzászólási lehetőség, és nyomós indokkal döntött így a vállalat.

Durva lépésre szánta el magát a YouTube

Az elmúlt hetekben kisebb botrány volt a világ legnagyobb videomegosztója körül, mert kiderült, hogy a pedofilok rendszeresen olyan linkeket helyeznek el a gyerekeket ábrázoló videók alatt, amik az érintett felvételnek azokra a momentumaira mutatnak, ahol éppen intim helyzetben láthatóak a gyerekek. És emiatt már hirdető partnereket is veszíteni kezdett a YouTube. Egyre többen értesültek ugyanis arról, hogy olyan tartalmak mellett is megjelentek a reklámjaik, amik körül szexuális ragadozók ólálkodtak.

Galéria megnyitása

A YouTube tisztában van azzal, hogy a kommentszekció nagyon fontos része a szolgáltatásnak, de ennek ellenére úgy határozott, hogy egész egyszerűen le fogja tiltani a hozzászólási lehetőséget azoknál a felvételeknél, amin fiatalkorúak szerepelnek. Ezzel pedig határozottan meg tudja oldani azt a problémát, hogy a különböző felvételek egészen felkapottá váljanak a pedofilok körében az időlinkek révén. Ez eléggé drasztikus lépés, ráadásul azt is el kell mondani, hogy nem jelent teljesen megoldást a problémára, csak annak veszi elejét, hogy egyszerű dolga legyen a szexuális ragadozóknak.

A vállalat nem részletezi azt, hogy miként történik majd a videóknál a hozzászólások letiltása, viszont azt elmondta, hogy hónapokig tart majd, amíg minden felvételt azonosít, és megteszi a szükséges lépéseket. Ebből lényegében az következik, hogy nem bízza a feladatot a gépekre, hanem ez a kritikus művelet a hús-vér cenzorokra vár. A vállalat közleménye szerint már elkezdődött a folyamat, és az elmúlt néhány hétben több tíz millió videó alatt zárták le a kommentlehetőséget. Elsősorban azokban az esetekben lépte ezt meg eddig a YouTube, ahol már észleltek szokatlan tevékenységet, és potenciálisan ragadozók terepe lehetett a hozzászólások szekciója, de a jövőben kiterjeszti a folyamatot. Azt nem lehet tudni, hogy a cég azokban az esetekben is tiltani fogja-e a hozzászólásokat, amikor a feltöltő 18 évnél idősebb, csak gyerekek szerepelnek a képsorokon, vagy csak akkor, ha eleve fiatalkorú kezében van az adott fiók.

A csatornák egy szűk csoportjánál a továbbiakban is biztosított lesz az, hogy a felhasználók írhassanak hozzászólásokat, de az ilyen kivételes eseteknél aktív moderálást fog alkalmazni a YouTube a visszaélések elkerülésére, és szorosan együttműködik majd az érintett készítőkkel. Azt nem részletezte a cég, hogy pontosan milyen csatornákra kell itt gondolni, de valószínűleg a kiemelt népszerűségnek örvendőkről lesz szó.

A YouTube azon van, hogy a felülete mindenki számára egyformán élhető és békés legyen, éppen ezért már dolgozik azon is, hogy egy friss hozzászólás-osztályozó rendszert alkosson. Most a videomegosztó próbálja ennek a fejlesztését felpörgetni, hogy minél hamarabb elkészüljön és bevethető legyen. Ha minden jól megy, akkor az új eszköz révén a vállalat a mostaninál több mint kétszerannyi esetben lesz képes felismerni a problémás megjegyzéseket a videók alatt, és el tudja majd ezeket távolítani szükség esetén.

Végül arra is kitért a YouTube, hogy a továbbiakban még határozottabban fellép majd azokkal a készítőkkel szemben, akik olyan felvételeket osztanak meg, amelyek bármilyen formán veszélyeztetik a gyerekeket vagy visszaélnek a személyiségi jogokkal. Ugyanis olyan csatornák is vannak, amik kifejezetten a pedofilok számára érdekes videókat gyűjtötték össze a fiatalok oldalairól egyetlen helyre. A szabályzat szigorú betartatása minden korábbinál fontosabbá válik. És a vállalat arra kér mindenkit, hogy amennyiben kifogásolható tartalomra bukkan, használja a „Bejelentés” funkciót, ezzel is megkönnyíti a YouTube szakembereinek a dolgát, és hozzájárul ahhoz, hogy a videomegosztó egy tisztább és biztonságosabb hely legyen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap