Dizájner elektronok forradalmasíthatják az anyagtudományt

A Stanford kutatói pásztázó alagútmikroszkóp segítségével grafénhoz hasonló anyagot hoztak létre. A módszer alkalmazásával a tudósok úgy alakíthatják az anyagokat, ahogy csak akarják. 

Dizájner elektronok forradalmasíthatják az anyagtudományt

A Stanford kutatói pásztázó alagútmikroszkóp segítségével grafénhoz hasonló anyagot hoztak létre, gyakorlatilag a semmiből. A módszer hatalmas előrelépést jelenthet az anyagtudományokban, hiszen alkalmazásával a tudósok úgy alakíthatják az anyagokat, ahogy csak akarják. Kutatásuk eredményeiről részletesen a Nature oldalain számolnak be a tudósok.

A Hari Manoharan vezette fizikuscsoport különálló szénmonoxid molekulákat helyezett el egy tökéletes simaságú rézlapon, hogy létrehozzák belőlük az általuk csak „molekuláris grafénként” emlegetett anyagot, amely technikailag nem grafén, de tulajdonságaiban nagyban hasonlít hozzá. A szénmonoxid molekulák a réz szabad elektronjainak viselkedését befolyásolják: blokkolják útjukat, és hexagonális rácsba kényszerítik ezeket, amely azonos a grafén szerkezeti felépítésével.

Ezt követően a kutatók a szénmonoxid molekulák óvatos áthelyezésével befolyásolni tudták az elektronok viselkedését és az anyag szerkezetét. „A leglenyűgözőbb az volt, amikor elhitettük az elektronokkal, hogy egy hatalmas mágneses mezőben vannak, pedig valójában semmiféle ilyenről nem volt szó” ‒ mondta Manoharan. Pusztán a molekulák célirányos áthelyezésével 60 tesla erősségű mágneses mezőt szimuláltak.

A módszer tehát egyben új tesztlehetőség is a fizika számára. A molekuláris grafén csak az első a lehetséges „dizájner” szerkezetek sorában. Manoharan azt reméli, hogy a metódussal új nanoanyagok hozhatók létre előre meghatározott elektromos tulajdonságokkal. Ahogy elmondta, az elektronok alapvető tulajdonságait már olyan mértékig képesek befolyásolni, hogy ilyen jellegű viselkedésük természetes anyagokban szinte elképzelhetetlen, és az eletronok viselkedésének irányítása a legfontosabb a mai technológiák fejlesztéséhez.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward