Diétájuk miatt halhattak ki az óriáshódok

Az utolsó eljegesedés idején eltűnt állatok nem ettek fát.

Diétájuk miatt halhattak ki az óriáshódok

A kanadai és az eurázsiai hódok a Föld legnagyobb rágcsálói közé tartoznak. Utóbbiak tömege elérheti a 30 kilogrammot, testhosszuk pedig az egy métert. Ezek az állatok azonban eltörpülnek elődeik, az óriáshódok mellett, amelyek 100 kilogrammosra is megnőttek, elérve egy kisebb medve méreteit. A 10 ezer évvel ezelőtt még virágzó megafauna részét képező állatok aztán a mamutokkal, az óriáslajhárokkal és az óriásfarkasokkal együtt eltűntek.

A megafauna kihalásával kapcsolatban számos elmélet létezik, a nagytestű fajok eltűnésében a túlvadászat mellett valószínűleg szerepet játszott az éghajlatváltozás és talán a járványok is, a Western Egyetem kutatói azonban az óriáshódok kapcsán nemrégiben egy specifikusabb okot is feltártak, ami az állatok végét okozhatta. A szakértők a csontok és a fogak izotópvizsgálata alapján kiderítették ugyanis, hogy az egykori gigantikus hódok, ma is élő rokonaikkal ellentétben nem ettek fát.

Galéria megnyitása

Tessa Plint és társai vizsgálatai szerint az állatok elsősorban hínárral táplálkoztak, ami viszont nagy mértékben függővé tette őket a mocsarak létezésétől, amelyek egyszerre kínáltak menedéket a ragadozóktól, és táplálékot is az állatoknak. Ahogy Plint mondja, semmiféle bizonyítékot nem találtak arra, hogy az óriáshódok a mai hódokhoz hasonlóan fákat döntöttek volna ki és ezekkel táplálkoztak volna. Minden jel arra mutat, hogy a hódok egykori rokonai nem voltak olyan „ökoszisztéma-mérnökök”, mint a kanadai hódok, akik az általuk emelt gátakkal alapvetően átformálják élőhelyüket.

A mai hódok és az óriáshódok Észak-Amerikában több tízezer évig egymás mellett éltek, mielőtt az utóbbiak kihaltak volna. Az étrenddel kapcsolatos új eredmények alapján a szakértők szerint eltűnésük ahhoz köthető, hogy amikor az utolsó jégkorszak végén a jégtakaró elkezdett visszahúzódni, az éghajlat a korábbinál sokkal szárazabbá vált. Ez pedig nem volt jó a mocsárlakó óriáshódoknak.

Sőt: a hódvárakat építő kanadai hódok ekkor komoly evolúciós előnyre tehettek szert az óriáshódokkal szemben, hiszen a vizek felduzzasztásával képesek voltak maguk számára megfelelően nedves élőhelyet létrehozni. Az óriáshódok viszont ezt nem tudták megtenni. A kutatók a korábbi fosszilis leletek alapján is úgy látják, hogy amikor szárazabb időszakok köszöntöttek be, az óriáshódok populációja visszaesett. Ez az utolsó éghajlatváltozás pedig végleg megpecsételhette sorsukat.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap