Cukorból üzemanyagot

A Virent Energy Systems új fejlesztésének köszönhetően lehetőség nyílik a cukros víz üzemanyagnak megfelelő kémiai anyaggá alakítására.

Cukorból üzemanyagot

A Virent Energy Systems új fejlesztésének köszönhetően lehetőség nyílik a cukros víz üzemanyagnak megfelelő kémiai anyaggá alakítására.

A vállalat jelenleg pénzt gyűjt egy, a mostaninál nagyobb létesítmény megépítésére. A tervek szerint a Madisonban létesítendő üzem az év harmadik negyedévében kerülne megnyitásra - közölte Lee Edwards, a vállalat vezérigazgatója.

Az üzem évi 10 000 gallon (37 854 liter) folyékony szénhidrogén előállítására lesz képes cukornádból, cukorrépából és egyéb növényekből. "A Virent egyike azon kevés cégeknek, ami a biomasszát közvetlenül szénhidrogénné alakítja át. Pontosan olyan anyagot állítunk elő amikkel a mai járművek működnek." - folytatta Edward.

Eddig 70 millió dollárt sikerült a vállalatnak összegyűjtenie, amiből 40-et az amerikai kormány és nagyobb vállalati partnerek adtak. Többek között a Honda is megtalálható a támogatók között. A japán cég már teszteli a Virent Energy üzemanyagát a gépjárművek motorjában.

A technológia alapjait a Wisconsin-i Egyetemen hozták létre a kutatók, itt ugyanis olyan katalizátort fejlesztettek ki, ami jelentősen meggyorsította a növényekben található cukor átalakítását hidrogénné. Később a mérnökök javítottak az eljáráson, és így az eredmény szénhidrogén lett. A technológia fontos eleme, hogy nem igényel sok energiát mivel maga a folyamat generál elegendő hőt, így a gyártási költségeket alacsonyan lehet tartani.

Jelentős erőfeszítések vannak a szénhidrogén-alapú bio-üzemanyagok területén. Ezek nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek az etanolnál, és csövek átalakítása nélkül, közvetlenül lehet használni a meglévő járművekben. A felszabaduló vizet pedig újra fel lehet használni.

Az első, 10 000 gallon teljesítményű üzem persze édeskevés, inkább PR-célokat szolgál, így már tervezik a második, 100 milliós teljesítményű létesítményt. Ez 200 millió dollárba kerül. A jövőben a vállalat reméli, hogy mindenféle támogatás és kedvezmény nélkül képes lesz versenyezni bio-üzemanyagával a nyers olajjal szemben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward