Csoportos FaceTime, rengeteg új emodzsi és egyebek – Elérhető az iOS 12.1

Az Apple elindította az iOS 12 első jelentős frissítését, ami nemcsak hibajavításokban, hanem újításokban is bővelkedik.

Csoportos FaceTime, rengeteg új emodzsi és egyebek – Elérhető az iOS 12.1

Akik követték az iOS 12.1 fejlesztését, azokat minden bizonnyal nem érte meglepetésként, hogy az Apple az új generációs iPad Prók érkezésével együtt elérhetővé tette a friss operációs rendszer kiadást is. A frissítés révén a felhasználók olyan lehetőségekkel is gazdagodnak, amire a Worldwide Developers Conference óta vártak.

Kezdjük is azzal az újítással az iOS 12.1 bemutatását, amit az Apple eredetileg az iOS 12-ben szeretett volna bevetni, de végül el kellett tolnia, mert nem készült el időben. Ez a csoportos FaceTime beszélgetési lehetőség, ami a felhasználói igényeket meghallgatva jöhetett létre.

Az Apple mostantól akár 32 résztvevős videokonferenciák bonyolításának sem szab gátat, ennél többen pedig aligha szeretnének részesei lenni egy beszélgetésnek, szóval szinte mindenki igényét kielégítheti a csoportos FaceTime a mostani formájában.

Az ilyen csevegésekbe fel lehet venni az embereket egyesével, illetve a személyek jelezhetik, hogy csatlakozni akarnak, és ami külön jó, hogy a csoportos Üzenetek-beszélgetésből is azonnal indítható FaceTime, és ekkor minden résztvevőt hív a szolgáltatás. Ahogy korábban, úgy a FaceTime most is végponttól végpontig tartó titkosítást nyújt, szóval a biztonságról megfelelő módon gondoskodik az Apple.

Galéria megnyitása

Az iOS 12.1 esetében már biztosított a szoftveres támogatás annak a beágyazott SIM-nek, ami ott lapul az összes idén bemutatott iPhone burkolata alatt. Valamint az új rendszer azt is támogatja, hogy ezt az egységet kihasználva Dual-SIM támogatást nyújtsanak az iPhone XS, XS Max és XR modellek, ezáltal gyakorlatilag az összes mobil lehetőséget biztosít arra, hogy az adott eszköz kettő hálózathoz csatlakozzon. (Ez azért igazán nagy szó az Apple esetében, mert eddig egyetlen mobiljával sem lehetett ezt megtenni normál esetben.) Itt viszont azt is ki kell emelni, hogy a szolgáltatók támogatása is elengedhetetlen a dologhoz, és az valószínűleg beletelik majd némi időbe, hogy ezt a legtöbb vállalat megoldja. Arról nincs információnk, hogy hazánkban mikortól lehet majd Dual-SIM-es módban használni az aktuális iPhone-okat, de az kiderült, hogy az Egyesült Államokban egyelőre egyik nagy szolgáltatónál sincs erre mód.

Galéria megnyitása

Tovább fejlődött a kamera. Az iOS 12-től kezdve a felhasználóknak lehetősége van arra, hogy a fotók elkészülése után a saját szájízüknek megfelelően hangolják a szoftveresen szimulált rekeszértéket, ezzel pedig módosítsák a háttérben megjelenő elmosást (bokeh effekt). Nos, az iOS 12.1-nél pedig már a valós időben mutatott kameraképen is lehet látni a mesterséges mélységélesség mértékét, így a felhasználó a kompozíció összeállításakor azonnal a megfelelő beállításokat tudja alkalmazni. Szintén a kamerához kapcsolódó változtatás, hogy az intelligens HDR bekapcsolását követően a frontkamerával készített fotókat nem a legélesebb felvételre alapozva hozta létre. Ezt a hibát sokan úgy gondolták, hogy funkcióként építette be az Apple a szoftverbe, mert úgy festett, mintha valamiféle retusálást használna, de már tudjuk, hogy nem erről volt szó, és ki is lett küszöbölve a dolog, szóval bátran lehet már szelfizni HDR-rel.

Galéria megnyitása

Az új iPhone-okat elég sok kritika érte azért, mert érezhetően rosszabb térerőt produkálnak, mint például a tavalyi iPhone X – azonos körülmények között. De talán ez is csak egy szoftveres problémára vezethető vissza, mert az Apple által közölt változásjegyzékben foglaltak szerint az iPhone XS, XS Max és XR tulajdonosok jobb mobilkapcsolatot élvezhetnek majd az iOS 12.1 telepítését követően. Ezen felül még egy sor egyéb javítás is került az új szoftverbe, például már nem kell attól tartani, hogy egyesítve lesznek az Üzenetekben a különböző beszélgetések, amikor két felhasználó azonos Apple ID-vel lép be több iPhone-on. A vállalat megszüntette az eltűnő hangposta-üzenetek hibáját is, és a kontaktlistán mindig meg fognak jelenni a nevek a telefonszámok mellett – mert korábban előfordult, hogy ez nem jött össze. Volt olyan hiba is, ami megakadályozhatta, hogy a Képernyőidő mutasson weboldalakat a tevékenységlistán, és a Családi megosztás esetében előfordulhatott, hogy nem lehetett felvenni vagy törölni családtagot, de már ezzel sem kell számolni. A kisgyermekeseknek pedig lehetősége lesz a Képernyőidő jelkódját visszaállítani a Face ID (vagy Touch ID) révén.

Kisebb újítás, hogy az Akkumulátorállapot a Beállításokon belül képes már arról is információval szolgálni, ha bizonytalan eredetűnek érzékeli az okostelefonba épített akkumulátort. Ez főleg akkor jöhet majd jól, ha valamiért cserére szorul a mobil telepe, és a szerviz nem eredeti komponensekkel dolgozik. Az iOS 12.1 felvonultat egy olyan teljesítménykezelőt, aminek az a feladata, hogy megakadályozza a készülék váratlan leállását, és bár kicsit ironikusan hangzik, de ezt le is lehet tiltani, ha esetleg pont emiatt állna le váratlanul a masina – ám ez a veszély a jelek szerint „csak” az iPhone X, az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus esetében fenyeget. A frissítést követően megbízhatóbb lesz a VoiceOver a Sirinél, a kameránál és a Safari böngészőben is. A nagyvállalati felhasználók pedig annak örülhetnek, hogy simábban megy majd az MDM-eszközregisztráció, nem kell már attól tartani, hogy hibát produkál a rendszer.

Galéria megnyitása

És még mielőtt megfeledkeznénk róla: bővült az emodzsik kínálata. A hangulatjelekből eddig is nagyon sok volt már, de most ezeknek a sora több mint 70 új grafikával gyarapodott még tovább. Szaporult a normál emodzsik esetében a hajtípusok palettája, kifejezőbb hangulatjelek is jöttek, több állat van a korábbinál, a sportoknak a kollekciója is szélesebb lett, valamint az ételeket ábrázoló grafikáknak a száma is nőtt. Összességében sokkal több dolgot lehet majd kifejezni ezeknek a kiaknázásával.

Az iOS 12.1 OTA módon telepíthető, és mivel nem egy kicsi frissítésről van szó, így javallott megfelelő hálózati kapcsolatról és töltöttségi szintről gondoskodni a művelet megkezdése előtt. Ez a kiadás mindenki számára elérhető, akinek a készülékére szeptemberben megjelent az iOS 12.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap