Shop menü

CSAKNEM 85 MILLIÁRD DOLLÁROS BEVÉTELLEL ZÁRTA AZ ELMÚLT NEGYEDÉVET A GOOGLE

A vállalat felhős szolgáltatásai most először tudtak 1 milliárd dollárnál nagyobb nyereséget produkálni, és az elemzői várakozások javát túlszárnyalta a cég.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Csaknem 85 milliárd dolláros bevétellel zárta az elmúlt negyedévet a Google

A Google, illetve az Alphabet egy újabb nagyszerű negyedéven van túl, miután éves szinten több mint 10 milliárd dollárral tudta növelni a bevételeit, és a profit arányaiban még jelentősebb mértékben emelkedett. Dinamikusan tudott növekedni a vállalat, és minden téren jobban teljesített, mint egy évvel korábban.

Egy évvel ezelőtt a Google éves szinten 7 százalékkal tudta növelni a bevételeit, most ezt megduplázta, 14%-kal gyarapodott a forgalma a 2023. második negyedévében elért eredményéhez képest. 84,74 milliárd dollár lett a forgalom, miközben az elemzők csak 84,19 milliárd dollárra számítottak, így egy minimálisan sikerült túlteljesítenie a keresőóriásnak.

Galéria megnyitása

Persze a legfontosabb minden esetben az, hogy a nyereség miként alakul, és ebből a szempontból is nagyon szépen teljesített a vállalat. 23,62 milliárd dollár maradt a kasszában a negyedév végén, a működési nyeresége pedig 27,43 milliárd dollár lett. A bevételek 32 százaléka maradt a vállalat kasszájában a működési eredmények alapján, miközben ez az arány egy évvel ezelőtt még „csak” 29 százalék volt.

A hirdetésekből továbbra is ömlik a pénz a Google-höz. Csak a különböző reklámformák 64,62 milliárd dollárt termeltek a cégnek. A YouTube hirdetésekből származó bevétel viszont nem találkozott az elemzői várakozással, mivel a szakemberek 8,93 milliárd dolláros forgalomra számítottak, de innen végül csak 8,66 milliárd dollár folyt be ezúttal.

Az előfizetésekből is egyre jobban keres a Google, már 9,31 milliárd dollár származott ezekből, ami 14 százalékos emelkedést jelent éves szinten. A YouTube és a Google szolgáltatások előfizetéseit egy kalap alá veszi a cég, külön arról nincs információnk, hogy a YouTube Premium és a Google One mennyit termelhet.

Galéria megnyitása

A Google Cloud nagyon hosszú ideig üzemelt veszteségesen, hosszú éveken át égette a pénzt, de a keresőóriás hitt abban, hogy ez egy jövedelmező ágazat lesz. Most már egyértelmű, hogy megérte a fejlesztés. Először alakult 1 milliárd dollár felett a részleg profitja, 1,172 milliárd dollárral járult hozzá a keresőóriás nyereségéhez a felhős szolgáltatás. A teljes bevétel 10,35 milliárd dollár volt ezen a területen, miközben egy éve még csak 8 milliárd dolláros forgalmat bonyolított.

A 28%-os bevételnövekedés mellett csaknem a háromszorosára duzzadt a profitja, ami részben már a mesterséges intelligenciának köszönhető.

Az Alphabet ernyője alatt a kisebb részlegek, kutatási projektek az „Other Bets” címszó alatt vannak elkönyvelve, és ezek továbbra is veszteségesek összességében. Most éppen 1,1 milliárd dollár veszteséget termeltek 365 millió dollár bevétel mellett.

Galéria megnyitása

Ide tartozik egyebek mellett a Waymo is, amit azért emelünk ki külön, mert a cég bejelentett ennek kapcsán egy több éves, 5 milliárd dolláros befektetést. Az önvezető járművekbe már több milliárd dollárt lapátolt a vállalat, de ezek most már egyre több helyen állnak munkába, és hisz a cég abban, hogy a jövőben sok bevétel származik majd a Waymóból. Már heti 50 ezer fizetős fuvart tudnak le az önvezető taxik két amerikai nagyvárosban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére