Biztonsági rés miatt frissíti régebbi eszközeit az Apple

Az Apple az iOS 12.4.4-gyel egy sebezhetőséget számolt fel, ami a FaceTime-hoz kapcsolódott.

Biztonsági rés miatt frissíti régebbi eszközeit az Apple

Az Apple általában már nem szokott frissítéseket kiadni azokra a rendszerekre, amik előző generációsak, de most megtette. A vállalat igazából nem verte nagydobra, hogy milyen okból kifolyólag volt szükséges a frissítés, de biztonsági jegyzékből kiderült.

„Az iOS 12.4.4 fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz, és ajánlott minden felhasználó számára.” – olvasható az Apple rövidre szabott kiadási jegyzékében az érintett felhasználók készülékein. Azonban a biztonsági jegyzéket felkutatva már részletesebben lehet arról olvasni, hogy pontosan miért volt szükség az iOS 12.4.4 bevetésére.

Az Apple egy súlyos sebezhetőségre bukkant az iOS 12-nél, amit kihasználva illetéktelenek akár tetszőleges kód futtatására is lehetőséget kaphattak. A probléma a FaceTime szolgáltatással volt kapcsolatos, ami a videohívások bonyolítására szolgál az Apple készülékei között. Egy rosszindulatú videofeldolgozási eljárást alkalmazva lehetett megkerülni az iOS védelmét.

Galéria megnyitása

A hibát elvileg a Google Project Zero csapatának egyik tagja, Natalie Silvanovich fedezte fel az Apple operációs rendszerében. Arról nincs információ, hogy a hibajavításon túl egyéb változás is lenne az iOS 12.4.4-ben, és a kiadási jegyzékből is arra lehet következtetni, hogy „csak” sebezhetőségek lettek felszámolva. Funkcionális újítást egészen biztos, hogy egyáltalán nem érdemes itt keresni.

Az iOS 12.4.4 frissítés elsősorban azoknak az eszközöknek szól, amelyek már kiestek a támogatásból az iOS 13 érkezésével. Telepíthető ez a kiadás az iPhone 5s, az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus okostelefonokra, az iPad Air, az iPad mini 2 és az iPad mini 3 táblagépekre, valamint az iPod touch hatodik generációs lejátszóra is.

Az iOS esetében mindig kiemelik, hogy a szoftverfrissítések tekintetében nem tud vele versenyre kelni az Android, és bár a Google mindent megtesz azért, hogy ezen változtasson, az tagadhatatlan, hogy a mostanihoz hasonló frissítésre nem sok esély lenne az androidos fronton. Az iPhone 5s úgy kapott most biztonsági frissítést, hogy 2013 szeptemberében mutatkozott be, szóval több mint 6 éves modell.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap