Bemutatta harmadik generációs 5G hálózati modemjét a Qualcomm

A Snapdragon X60 egy kiváló megoldás lesz, és több erénnyel szolgál majd az elődeihez képest.

Bemutatta harmadik generációs 5G hálózati modemjét a Qualcomm

A Qualcomm szünet nélkül fejleszti az 5G hálózati modemjeit. Az első ilyen mobilos egység is a Qualcomm nevéhez köthető, és most a legújabb is, ami a leírása szerint minden eddiginél jobb lehetőségekkel és képességekkel szolgál. A Snapdragon X50 és a Snapdragon X55 után az új, harmadik generációs 5G hálózati modem a Snapdragon X60 néven futott be.

A Qualcomm több hasznos fejlesztéssel együtt alkotta meg az újdonságot, de érdekes módon az elméleti maximális sebességet tekintve nem fog előre lépni. Ahogy a Snapdragon X55, úgy a Snapdragon X60 is 7,5 Gbps-os letöltési sebességgel kecsegtet, bár ezt a gyártók közül eddig még senki nem használta ki az aktuális egységnél. Ami a feltöltési sebességet illeti, 3 Gbps jelenti a felső korlátot. Ezek a sávszélességek a mmWave frekvenciatartományban értendőek, a Sub-6 esetében – tehát a 6 GHz-es sáv alatt – egy fokkal már lassabb lesz az egység, ilyenkor 5 Gbps-os letöltés jelenti a maximumot.

Galéria megnyitása

A Snapdragon X60 globálisan bárhol képes lesz csatlakozni az 5G hálózatokhoz a továbbfejlesztett támogatásnak köszönhetően, a Qualcomm elmondta, hogy minden jelenleg elérhető 5G hálózatot kezel. És az is nagyon fontos erénye az újdonságnak, hogy a vivő aggregációt új szintre emeli azzal, hogy a Sub-6 és a mmWave tartományokat is képes szimultán kezelni. Ennek köszönhetően a gyakorlatban sokkal jobb tempót tud majd elérni, mint bármilyen mobil hálózati modem korábban. Tovább az FDD és a TDD módokkal is lehetőséget nyújt a vivő aggregációra a Sub-6 technológia esetében.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a Qualcomm egy új mmWave antennamodult is létrehozott a Snapdragon X60 mellé. A Snapdragon X50 és az X55 ugyanazt a QTM525 modult alkalmazta egy vékony tokozási eljárással, és ebből 3-4-et kellett felhasználni az okostelefonokba. Az új QTM535 a korábbinál kisebb, vékonyabb lesz, de azt a Qualcomm nem mutatta be, hogy a kettő komponens miként viszonyul egymáshoz. Ebből is legalább három kell majd a mobilokba, és támogatja az egység a 26, a 28 és a 39 GHz-es tartományt is.

A Qualcomm szorosan integrálta a Snapdragon X60 mellé a hatékony RF front endet is a Sub-6 frekvenciatartományhoz. Részben ennek köszönhetően a harmadik generációs 5G hálózati modem minden korábbinál jobb hatékonysággal lesz képes ellátni a feladatát. És ha már itt tartunk, még egy fontos dolgot mindenképpen ki kell emelni, ez pedig a gyártástechnológiát érintő előrelépés.

Galéria megnyitása

Kulcsfontosságú dologként emelte ki a Qualcomm a Snapdragon X60-nál, hogy 5 nanométeres gyártástechnológiával fog készülni, ami rendkívül érdekessé teszi. Ez az egyike az első olyan termékeknek, amit már 5 nm-es termeléshez optimalizáltak a mérnökök. Nagy valószínűséggel a TSMC felel majd a modem előállításáért, ugyanis a tajvaniak előbb lesznek kész ezzel az eljárással, mint a Samsung. A legfrissebb információk szerint a TMSC már 2020-ban beindíthatja az 5 nm-es gyártósorait.

Arról egyelőre szó nincs, hogy a Snapdragon X60 belátható időn belül bevetésre kerül. A Qualcomm általában jó előre be szokta jelenteni a hálózati modemeket, és akár több mint egy év is eltelhet addig, mire egy-egy friss megoldás beépítésre kerül. A Snapdragon X50 két évvel az indulása előtt lett leleplezve, a Snapdragon X55 pedig egy év alatt érett be.

Az eddigi tapasztalatokból kiindulva talán a 2021-ben debütáló csúcsmodellekben bukkanhat majd fel először a Snapdragon X60. A Qualcomm egyébként semmilyen időkeretet nem szeretett volna a megjelenés kapcsán elmondani, talán az év második felében megrendezésre kerülő Snapdragon Tech Summit keretében többet is megtudhatunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap