Befutott az Android Q ötödik béta kiadása

Több kisebb-nagyobb változtatást is felfedezhetnek majd azok, akik telepítik az új verziót.

Befutott az Android Q ötödik béta kiadása

A Google a korábbi, negyedik bétában már a fejlesztők számára megfelelően előkészítette a terepet, véglegesítette az API készlet 29-es szintjét és a szoftverfejlesztői eszközöket is. Illetve elvégezte a megfelelő frissítéseket az Android Studio esetében is. Most pedig itt az újabb menetrendszerinti béta verziója az Android 10-nek, és bár már közel a megjelenés, akadnak benne újítások.

Galéria megnyitása

Az Android Q esetében az egyik legnagyobb újításnak a sötét mód rendszerszintű térnyerése tekinthető. Ennek kapcsán újdonság, hogy az életesítését követően már nemcsak a mobiltelefon elindulását követően burkolózik majd minden sötétbe, hanem már a bootolás során is sötét lesz a háttér. A grafikus felhasználói felület sötét módja még tovább lett csiszolgatva, és más jellegű módosítás is történt, például át lett színezve a mobilhálózat kapcsolatnak a kezelője. Az animációk nem változtak, de a szorításos gesztus és a Google Assistant együttes használatakor a képernyő alján meg fog jelenni egy halvány instrukció arra vonatkozóan, hogy a rendszer várja a hangutasítást.  

Galéria megnyitása

Újdonság az értesítések kezelésében, hogy a némított értesítések már nem fognak külön megjelenni, hanem egyetlen kártyára lesznek ezek csoportosítva. Ezt ráér majd akkor megnyitni a felhasználó, ha éppen a kevésbé fontos dolgok áttekintésére is van szabad ideje – de ezeket egyben ki is lehet majd dobni, ha mindegyik értesítés érdektelen. A nagyobb prioritású értesítések persze ki lesznek emelve, és ezek már más néven fognak futni a beállításokban, mint ahogy a némított értesítések funkciója is át lett keresztelve. Ebben a szekcióban a mostani bétával a Snoozing opció egy külön bekapcsolható funkció lett, így csak akkor fog megjelenni az értesítések elhúzásánál, ha szeretné használni az ember.

Galéria megnyitása

A gesztusokat érintően újítás, hogy végre lesz olyan gesztus, amivel egyszerűen, felesleges tornászás nélkül megnyitható az értesítési felület, egy másik friss gesztussal pedig a Google Assistantot lehet majd pillanatok alatt segítségül hívni. A képernyő rögzítése korábban ki lett kapcsolva, mert problémás volt, de most visszatért, így a gesztusokat használva már ismét lehet rögzíteni a képet. És még a kezeléssel kapcsolatos, hogy az aktív peremek használatakor jobb visszajelzéseket fog adni az Android, így ezt a módszert határozottabban lehet majd alkalmazni.

A harmadik féltől származó grafikus felhasználói felületek használatakor a rendszer automatikusan vissza fog váltani a gesztusvezérlésről a megszokott háromgombos vezérlésre. A Google elárulta, hogy szorosan próbál együtt dolgozni a gyártókkal annak értekében, hogy a gesztusvezérlést minél szélesebb körben elterjessze. Az Android Pie esetében ez még általában csak választható alternatíva volt az eszközök használatára, de itt már el akarja azt érni a keresőóriás, hogy ezt kezdjék előnyben részesíteni az emberek.

Galéria megnyitása

A végleges Androidba talán nem kerül bele, de ebben a kiadásban a fejlesztői beállításokon megjelent egy új kapcsoló, ami a Wi-Fi hálózatok keresésével kapcsolatos lehetőség szabályozására szolgál. Visszakerült a beállításokba a főképernyő beállításai közé az ajánlott alkalmazások mutatása, amin belül több opció is van a funkció kezelésére. A Glance képernyőn változott a dátum és az időjárási adatok megjelenítése.

Az Android Béta Programban résztvevők már automatikusan megkapják majd OTA módon ezt a mostani frissítést. A Google előzetes menetrendje alapján még egy ilyen kiadásra jelölt béta lesz a végleges verzió érkezéséig. Az Android 10 béta 6 valószínűleg a hónap végén vagy augusztus elején fog bevetésre indulni, és a kész operációs rendszer pedig valamikor a augusztus második felében debütálhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap