Befutott az Android Q negyedik béta kiadása

Ez a verzió még tartogat újításokat is, de főleg a fejlesztőknek szól.

Befutott az Android Q negyedik béta kiadása

A Google az előzetes közölt menetrendnek megfelelően halad az Android Q fejlesztésével, és most már a negyedik béta is elérhetővé vált. Az Android 10 először hivatalosan márciusban látta meg a napvilágot, majd áprilisban jött az Beta 2 verzió, ezt pedig májusban a Beta 3 követte, ez a Google I/O keretében futott be, és elérhető lett több készülékre is a referencia modelleken túl.

Az Android Q Beta 4 esetében már túl sok újdonságot nem érdemes remélni, azoknak a javáról a vállalat mostanra lerántotta a leplet. Ez a kiadás elsősorban tényleg a partnereknek, programozóknak szól. Ennek a verziónak az a legfőbb feladata, hogy a fejlesztők számára elérhetővé teszi a végleges API kollekciót, ami már a 29-es API szintet jelenti az Android égisze alatt, valamint ezzel együtt befutott a hivatalos SDK csomag is, ami szintén az alkalmazásokat készítőknek szól. Itt már a fejlesztőknek lehetősére van arra, hogy kidolgozzák az alkalmazásaikat, hogy azok gond nélkül támogassák az Android 10 operációs rendszert, valamint kihasználhatják annak az újításait. A negyedik béta elhozza azt az opciót is, hogy már lehet publikálni a Play Áruház felületén azokat a programokat, melyek az új Androidhoz lettek igazítva, és telepíthetőek/frissíthetőek a bétát futtató mobilra az appok a piactéren keresztül.

Bár itt már nem sok dolgon módosított a Google, néhány változásról így is érdemes megemlékezni. A kontextuális képernyőforgatási gomb például mostantól működik. Ezt akkor lehet használni, amikor a fejlett gesztusvezérlés be van kapcsolva, az automatikus forgatás pedig inaktív, ilyenkor az eszköz elforgatásakor az alsó sarokban meg fog jelenni a grafikus felület elforgatására szolgáló gomb. A szakemberek egy kicsit szélesebbre szabták azt a középső, fix gombot, ami a gesztusvezérlés aktiválása esetén jelenik meg. A visszaléptetésre szolgáló nyíl pedig jobban idomul a színvilágot érintő változásokhoz, és szebb animációt kapott. A visszaléptetés gesztusa ki lett kapcsolva a multitasking felületen, ami egy átgondolt döntés eredménye.

Az Android Q negyedik bétájában egy kicsit módosult az értesítések kezelése, itt már olyan opciókat lehet kiválasztani a különböző értesítések esetére, mint a „Prioritized” és a „Gentle”. Ennek arra lesz hatása, hogy az értesítések milyen módon fognak felbukkanni. A „Notification Assistant” funkció pedig ettől kezdve már „Adaptive Notifications” néven fut a rendszerben, ezzel hozzáigazítva a korábbi névadási sémához (adaptív akkumulátor, adaptív fényerő). Az értesítéseket el lehet majd utasítani bármelyik irányba elhúzó mozdulattal. A „Gentle” beállításba rakott értesítéseknél pedig megoldható, hogy a felső értesítési sávon ne jelenjen meg az ikonja, ezzel helyet hagyva a fontosabb értesítéseknek.

Galéria megnyitása

A kijelző beállításaiban megjelent a „Screen Attention” funkció, ez azt tudja, hogy magától érzékeli, hogy mikor nézi a képernyőt a felhasználó, és amíg nem veszi le a szemét róla, addig nem kapcsolja ki olyankor sem, ha nincs nyomkodva semmi. Az arcfelismerő egy fokkal itt biztonságosabbá válik, és így már fizetések hitelesítéséhez is lehet majd használni. A grafikus felület színes témái tovább gyarapodtak, az Android Q Beta 4 már magában foglal egy űr, egy fahéj, egy óceán és egy orchidea nevű színtémát is. Szóval a felhasználók még egy kicsivel jobb testre szabhatóságot kapnak majd. A lezárt képernyőn megjelenő zár piktogram a képernyő felső részére költözött át. És jó hír, hogy a sötét mód bekapcsolását követően az értesítési sávon kirajzolódó ikonok már nem teljesen fehérek lesznek, így nem fogják bántani a szemet az esti használatban.

 

Galéria megnyitása

A Google a korábban publikált menetrend szerint még kettő bétát fog kiadni az Android 10-ből, de ezek már kiadásra jelöltek lesznek, és főleg a hibák javítására fog ezeknél koncentrálni a cég, újításokra nem igazán érdemes már számítani. És valamikor a harmadik negyedévben, valószínűleg augusztusban fog debütálni az új főverzió végleges változata.

Az Android Q mostani bétája a Pixelek mellett az Essential Phone számára vált elsőként elérhetővé. Néhány Pixel felhasználónál egyébként problémákat okozott a frissítés, nem indult el a készülék, a telepítést követően, szóval meglehet, hogy azoknak, akik még ezt követően akarják feltenni, érdemes most várni néhány napot, hogy a Google utánajárjon a hibának. Ezért hangsúlyozzuk mindig, így most is, hogy az előzetes operációs rendser kiadásokat csak olyan eszközre érdemes telepíteni, ami nincs elsődleges használatban, mert sokszor tartogathatnak kellemetlen meglepetéseket. Azok, akik a korábbi bétákat telepítették, ezt a kiadást már OTA módon fogják megkapni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap