Bármit robotizál egy újfajta tervezőeszköz

A Robiot egy videófelvétel és egy 3D nyomtató segítségével hétköznapi tárgyakhoz gyárt egyszerű mozgásokat lehetővé tevő összetevőket.

Bármit robotizál egy újfajta tervezőeszköz

A koncepció a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az ember videót készít például egy állítható magasságú lámpa kézzel való mozgatásáról, majd a Robiot megtervezi azokat az alkatrészeket, amelyekkel a lámpa motorikusan állíthatóvá válik. Ezeket aztán a 3D nyomtató legyártja, és miután a felhasználó egy apró szervomotorral együtt felszerelte ezeket, kész is az igény szerint távirányítható lámpa.

Bár ahogy telnek az évek, egyre több körülöttünk az okoseszköz, amelyekkel a dolgok internete révén kommunikálni tudunk, a konnektivitással alapvetően nem rendelkező, mindennapi tárgyak automatizálása még gyerekcipőben jár. Pedig egy távirányítható lámpa, szemetes vagy ajtó óriási segítséget jelenthet például a mozgásszervi problémákkal küzdők számára, és persze az egészségesek életét is megkönnyítheti.

Galéria megnyitása

A Robiot pedig pontosan arra kínál megoldást, hogy ezeket a hétköznapi tárgyakat interaktívvá tegyük, anélkül, hogy ehhez ismernünk kellene a CAD-eszközöket vagy más tervezőszoftvereket. A rendszer ugyanis egyszerűen a tárgy használatának demonstrálásáról készült videó alapján képes megtervezni, hogyan valósítható meg az adott mozgás automatizált verzióban.

A program ehhez először is azt méri fel, hogy milyen típusú csuklóra lesz szükség a mozgatáshoz, például ha egy szemetes fedelét akarjuk motorizálni. Majd egy 3D modelleket tartalmazó könyvtárból kiválasztja a kérdéses tárgyat, és meghatározza, hogy annak melyik részei képezik az alapot, és melyek a mozgatott részeket a mozgás során. Ennek során azt is megállapítja, pontosan hova kell a megtervezett csuklót elhelyezni, hogy működjön a mozgás.

A módszerrel számos különböző mechanizmus előállítható, amelyeket aztán személyre is lehet szabni, beállítva például, hogy milyen határok között mozogjanak a részek, és milyen sebességűek legyenek a mozdulatok. Ha a terv elkészült, azt a rendszer olyan formába önti, ami alapján a 3D nyomtató le tudja azt gyártani, így a végén csak fel kell szerelni a darabokat a megfelelő helyekre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap