Baktériumoktól kölcsönöznek géneket a gombák

A baktériumok körében nem számít ritkának a horizontális génátadás folyamata: a mikrobák gyakran tesznek szert különféle hasznosnak bizonyuló génekre ilyen módon, és ennek eredményeként gyorsabban képesek alkalmazkodni a környezeti változásokhoz.

Baktériumoktól kölcsönöznek géneket a gombák

A baktériumok körében nem számít ritkának a horizontális génátadás folyamata: a mikrobák gyakran tesznek szert különféle hasznosnak bizonyuló génekre ilyen módon, és ennek eredményeként gyorsabban képesek alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. A génátadás ezen módja során a gének nem szülőről utódra örökítődnek, hanem gyakran különböző fajok egyedei közt történik a gének áramlása. A baktériumok esetében a mikroba egyszerűen fel is veheti a környezetében levő DNS-t, amely aztán az esetek többségében plazmidként létezik tovább a sejtben, de a géntranszfer vírusok, illetve közvetlen sejtkapcsolat útján is végbemehet.

A komplexebb szervezetek esetében a génáramlás ezen formája jóval ritkábbnak tekinthető, de előfordul. Megfigyeltek már horizontális génátadást különféle eukarióta fajok közt, illetve baktériumok és eukarióták közt is. Összességében azonban ezek az események az egysejtűek világán túl meglehetősen ritkának számítanak, legalábbis eddig így hittük.

Daniel Muller, a Lyons-i Egyetem kutatója és kollégái azonban legújabb kutatásuk eredményei alapján megkérdőjelezik ezen feltételezés helyességét. A szakértők úgy találták ugyanis, hogy az acdS nevű bakteriális eredetű gén számos különböző gombafajban is felbukkan, amelyek olyan távoli rokonságban állnak egymással, hogy valószínűleg több, egymástól függetlenül lezajló horizontális génátadás eredményeként tettek szert a DNS-szakaszra.

Muller és munkatársai összesen 148 eukarióta faj genomját vizsgálták meg, és ezek közül 65-ben (61 gombafajban és 4 moszatgombában) találtak az acdS-re nagyon hasonlító géneket. Az élőlények genetikai családfáját is figyelembe véve a legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a gén három különböző baktériumból került át a gomba-, illetve moszatgombafajokba, összesen 15 horizontális génátadás alkalmával. (Ugyanakkor ahogy Charles Davis, a Harvard evolúciós biológusa megjegyzi, a genetikai családfák kapcsán rengeteg a bizonytalanság, így a kutatók által megállapítottnál sokkal alacsonyabb, de jóval magasabb is lehet a tényleges génátadások száma.)

Amiről úgy gondoltuk, hogy csak elvétve következik be, nagyobb skálán szemlélve jóval gyakoribbnak tűnik, mondja Muller. A szakértők azt is kimutatták, hogy a gének az átadást követően is megőrizték elsődleges funkciójukat, ami a növények gyökerein élő baktérium (illetve az átadást követően gomba vagy moszatgomba) és a növény közti kommunikáció elősegítése.

„Baktériumokból rengeteg van, és nagyon sokfélék lehetnek, így új gének és funkciók gazdag tárházát jelenthetik az eukarióták számára” – folytatja Muller. Azt egyelőre nem tudni, hogy a feltárt esetekben a génátadás pontosan hogyan zajlott le, annyi azonban bizonyos, hogy az érintett fajok mindannyian a talajban, a növényi gyökerek közt, egymás közelségében élnek, ez pedig a horizontális géntranszfer végbemenetelének talán legfontosabb feltétele.

A burgonyavész képen látható kórokozója (Phytophthora infestans) is egy baktériumtól szerezte be az acdS-gént

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward