Azonosították a kreativitás agyi központját

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói profi zongoristák agyműködéséről készítettek felvételeket, miközben a zenészek egy billentyűzeten improvizált dallamokat játszottak.

Azonosították a kreativitás agyi központját

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói profi zongoristák agyműködéséről készítettek felvételeket, miközben a zenészek egy billentyűzeten improvizált dallamokat játszottak. A felvételek alapján a zenei kreativitás központja az agy elülső részén, a dorsolaterális prefrontális kéregben található, amely érdekes módon egyébként nagyon fontos szerepet játszik azon döntési folyamatokban is, amelyek során a morális, illetve a kockázati tényezők mérlegelése lényeges elem.

A kísérlet érdekében a szakértőknek először is egy fém alkatrészektől mentes billentyűzetet kellett létrehozniuk, hogy a zongoristák képesek legyenek azt használni a funkcionális MR-készülék belsejében. Az Ana Pinho vezette kutatócsoport összesen 39 profi (illetve annak készülő) zenész agyát vizsgálta meg. A képalkotó készülékbe befekvő művészeket a kísérletet levezénylő kutatók arra kérték, hogy improvizáljanak valamit, ami kifejezi lelkiállapotukat, illetve játsszanak félelmet vagy éppen boldogságot tükröző dallamokat.

A felvételek alapján a tapasztaltabb zongoristák agyának improvizációhoz köthető része jóval kevésbé volt aktív, feltehetően azért, mert részükről kevesebb energia befektetését igényelte a feladat. A tapasztalattal arányosan nőtt viszont a kreatív régió más agyi régiókkal való összekapcsoltságának mértéke.

A zenetanulás tehát igazolhatóan megváltoztatja az agyat, mind anatómiai, mind funkcionális szinten, ahogy ezt már korábbi kutatások is jelezték. Ahogy Gottfried Schlaug, a Harvard orvosi karának zenekutatással foglalkozó neurológusa elmondta, bár kétségkívül akadnak olyanok, akik zenélésre alkalmasabb aggyal jönnek világra, a zene a születést követően is képes jelentős változásokat indukálni a neuronok hálózatának szerkezetében. Az improvizációs gyakorlatok pedig kiváló alkalmat biztosítanak annak vizsgálatára, hogyan is működik a kreativitás, hogyan hoz létre az agy a már elsajátított elemek segítségével új ötleteket, és hogyan lehet ezt a képességet a leghatékonyabban fejleszteni, teszi hozzá a szakértő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward