Shop menü

AZÉRT RÚGNAK KI 1800 EMBERT, HOGY FELVEGYENEK 1800 ÚJ DOLGOZÓT, ELSŐSORBAN MI FEJLESZTŐT

Továbbra is dübörög a mesterséges intelligencia láz, ami egészen komoly változásokat eredményez a dolgozók körében, főleg a technológiai cégeknél.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Azért rúgnak ki 1800 embert, hogy felvegyenek 1800 új dolgozót, elsősorban MI fejlesztőt

Az MI-vel foglalkozó fejlesztőkre most nagyon sokan vadásznak, és vannak olyan cégek, amik ezrével veszik fel az ilyen téren kompetens szakembereket. A napokban derült ki, hogy az Intuit ezres nagyságrendű leépítésbe kezd, de fel is tölti a keletkezett helyeket, csak már más területre fókuszáló dolgozókkal.

Az Intuit nevű vállalat került most a figyelem középpontjába azzal, hogy az intenzív mesterséges intelligencia fejlesztések miatt beáldozza a dolgozóinak egy jelentős részét. Ez a vállalat pénzügyi szoftvereket fejleszt, több különböző szolgáltatást biztosít jellemzően az Egyesült Államokban, olyan alkalmazások mögött áll, mint az adóbevallások elkészítésében nagy segítséget biztosító TurboTax.

A cég úgy döntött, hogy elbocsátja a dolgozók 10 százalékát, ami nagyjából 1800 embert jelent, és ezzel párhuzamosan új fejlesztőket vesz fel nagyjából ugyanekkora létszámban.

Sokszor lehetett arról hallani az utóbbi időben, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése miatt bocsájtottak el embereket. Sokféle formában megeshet ez, de ami az Intuitnál zajlik majd az elkövetkezendő időszakban, az igencsak különleges szituáció. Már hosszú ideje dolgozik azon a vállalat, hogy a generatív MI technológiából a lehető legtöbbet hozza ki. Kis- és középvállalkozások számára nyújt a különböző szolgáltatásaival adózási tanácsokat, és ezt a folyamatot már akkor elkezdte automatizálni, mikor a mesterséges intelligencia láz még sehol nem volt.

Galéria megnyitása

Elsősorban új mérnöki gárda felállítása az Intuit célja, de termék- és ügyfélközpontú munkakörökben is felvételt hirdetett. A változásokról a vezérigazgató, Sasan Goodarzi beszélt a dolgozóknak. A vállalat céljai között szerepel az is, hogy a jövőben több piacon legyen aktív, első körben olyan területeken terjeszkedne, ahol az angol nyelvet használja a lakosság. Kanada, az Egyesült Királyság és Ausztrália is a célkeresztben van.

Az Intuit nemcsak Amerikában foglalkoztatott fejlesztőket, a világ más tájain is lesznek megszüntetett pozíciók, például Tel-Avivban és Bengaluruban is számítani kell leépítésekkel. Számítások szerint több mint 250 millió dollárba kerül az 1800 ember leépítése a különböző járulékos költségekkel, így például a végkielégítésekkel együtt.

Galéria megnyitása

Az utóbbi időben az Intuit több olyan szolgáltatást is leállított, ami az égisze alá tartozik. Minden bizonnyal erre azért volt szükség, hogy csökkentse a kiadásait. A mesterséges intelligencia révén pedig a jövőben lényegesen jobb nyereségesség mellett üzemelne az új lehetőségek és a terjeszkedés révén. A cég tavaly jelentette be az Intuit Assist szolgáltatását, ami egy generatív MI pénzügyi asszisztens kisebb vállalkozások és hétköznapi emberek számára. Közben pedig folyamatosan fejleszti például a már említett TurboTax rendszerét.

Azt viszont érdemes itt megjegyezni, hogy az Intuit előtt még sok munka áll, ha egy ténylegesen megbízható mesterséges intelligencia alapú megoldást akarnak kínálni a felhasználók számára. Tényleg elkélnek azok a fejlesztők. Ugyanis március elején még azzal került fel a híroldalak hasábjaira a TurboTax, hogy katasztrofális „segítséget” nyújtott az MI révén az ügyfeleknek. Az első próbálkozások során nagyjából 50 százalékban téves információkat közölt az adóbevallások készítése során.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére