Az Xperiák körében is terjedni kezdett az Android 11

A Sony nem sok telefont adott ki, így reméljük, hogy minél többet fog azok közül frissíteni, első körben az Xperia 1 II került sorra.

Az Xperiák körében is terjedni kezdett az Android 11

A Sony mobilos részlege rosszabb helyzetben van, mint valaha, de a vállalat nem adja fel, és szerencsére a szoftveres támogatásról is gondoskodik. Még 2020-ban elkezdte a korábban megjelent mobiljainál az Android 11 „szállítását”. Egészen pontosan az Sony Xperia 1 II az, ami elsőként részesülhet a Google új operációs rendszeréből.

Az Xperia 1 II tulajdonosokat először Tajvanon, mostanra pedig már Európában is elérte az Android 11. Egyre több tulajdonos számol be arról az öreg kontinensen, hogy elérhetővé vált az okostelefonja számára az aktuális főverzió. A visszajelzések szerint az új operációs rendszer az 58.1.A.0.926, illetve az 58.1.A.0.921 azonosítókkal jelent meg a különböző területeken.

Érdekes módon a Sonynál nem hízott olyan nagyra az Android 11-et elhozó frissítés, mint a legtöbb gyártó, illetve készülék esetébe. A felhasználók által megosztott információk alapján az 1 GB-os méretet sem éri el a csomag, a különböző területeken élők 991 és 985,7 MB-os méretekről adtak visszajelzést. Miközben vannak olyan masinák, amikre 3 GB-nál is nagyobb telepítővel érkezett meg az új Android.

Az Android 11 sok újítást biztosít a mobilok számára. A Sony ezekkel a kiadási jegyzékében nem is különösebben foglalkozott, inkább azokra a dolgokra koncentrált, amelyek egyedileg hozzáadott fejlesztések, merthogy ilyenek is akadnak, hanem is túlzottan nagy mennyiségben.

Galéria megnyitása

A kamerára hatalmas hangsúlyt helyezett a Sony ennél az okostelefonnál, és a Cinema Pro alkalmazás például a frissítést követően biztosítani fog már 120 FPS-es lassított videózási lehetőséget, ami önmagában nem lenne újdonság, de ezt 4K Ultra HD minőség mellett teszi már. A Photo Pro fényképezésre koncentráló applikációban pedig már lesz egy olyan mód, ami képes lesz elmenteni a gyakran használt beállításokat. Ennek köszönhetően a preferált fotózási konfigurációkat pillanatok alatt elő lehet majd venni. Ez azért jó, mert a Photo Pro már nagyon sok opciót sorakoztat fel, és minden indulásnál az alapoktól kell beállítani az egyedi értékeket.

Az értesítési felületről lényegében két érintéssel el lehet majd érni ezentúl a képernyő tartalmának a rögzítésére szolgáló funkciót. A grafikus felhasználói felület esetében a Sony az Xperia 1 II háttérképes kínálatát egyedi új grafikákkal bővítette. Az akkumulátor kezelésére a japánok régóta sok jó lehetőséget biztosítanak, és innentől már arról is lehet majd dönteni, hogy 80-90%-os töltöttség elérésekor milyen akkukímélő eljárást alkalmazzon a készülék.

A hálózati kapcsolatok terén újítás lesz a frissítést követően, hogy végre menni fog a Dual-SIM támogatás az 5G hálózati támogatás kihasználása mellett is. 4G LTE és 5G képes kártyák szimultán elehetnek majd aktívak, legalábbis DSDS üzemmódban, de ez egyébként is megszokott, sajnos ma már nagyon ritkák a DSDA szupportot nyújtó készülékek. A 4G és 5G vegyes működése egyébként több gyártó készülékénél is hiányzik még, de mindenki igyekszik ezt utólagos frissítéssel biztosítani. Az alapsávi egységnek is nyújt frissítést az Android 11 érkezésével együtt a Sony.

Galéria megnyitása

Az okostelefon neve mellett azt is kiemelte a vállalat, hogy a bekapcsoló gomb hosszú megnyomását követően már egy olyan felület kerül majd az előtérbe, ahol a különböző kapcsolódó okosotthon eszközöket lehet kezelni. Ez viszont általános fejlesztés már, az Android 11 hozadéka. Végül még egy érdekességet emelhetünk ki a Sony kiadási jegyzékéből: lesz már arra is lehetőség, hogy a Wi-Fi-t és a Hotspot funkciót egyetlen gombnyomással kapcsolja be az ember, ez egy nagyon jó kényelmi fejlesztés.

A Sony nem közölt eddig frissítési listát, és azt sem lehet tudni, hogy a következő körben mely készüléknél lehet számítani az Android 11 érkezésére. Tekintve, hogy mennyire kevés eszközt adott ki a gyártó az utóbbi időben, remélhetőleg csaknem a teljes palettát fogja a cég frissíteni az elmúlt két évből.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap