Az űrből is látszik egy gigantikus, termeszek alkotta szeméttelep

A Brazíliában található struktúra legalább 4000 éve formálódik, és egy Nagy-Britannia nagyságú területet fed le.

Az űrből is látszik egy gigantikus, termeszek alkotta szeméttelep

A dél-amerikai ország keleti felén lévő földhalmokról persze egy ideje már tudják a szakértők, hogy azok termeszek munkái, az érintett terület tényleges méreteire azonban csak akkor derült fény, amikor a műholdas felvételeken is megvizsgálták a régiót. Ekkor vált világossá, hogy nagyjából 200 millió földhalom sorakozik egymás mellett méhsejtszerű, hatszögletű elemekből álló mintázatot alkotva. A teljes hálózat nagyjából 230 ezer négyzetkilométert fed le, és legalább négy évezred alatt hozták létre a Syntermes dirus nevű termeszfaj tagjai.

A termeszfajokra gyakran jellemző, hogy komplex szerkezetű fészkeket építenek maguknak. Összetett alagúthálózataikhoz gyakran méretes szellőzőtornyokat is építenek, amelyek magassága egyes afrikai fajoknál a 9 métert is meghaladhatja. A brazíliai termeszdombok azonban nem ilyenek: ezek formátlan földhalmok, amelyekben semmiféle belső struktúra nincs, és nem is lakják ezeket a rovarok. A halmok az építkezés melléktermékeként keletkeznek: ami földet a termeszek kitermelnek alagútrendszereik létrehozása során, az ide kerül.

Ez a folyamat az elmúlt évezredek során lassan teljesen átformálta a felszínt. A termeszek komoly geológiai tényezőnek tekinthetők, hiszen egy akkora szeméttelepet hoztak létre, amely az űrből is látható. A mostani kutatás vezetője, Roy Funch először turistaként találkozott a halmokkal, majd amikor végül a környéken telepedett le, közelebbről is vizsgálni kezdte ezeket. Azzal kapcsolatban, hogy mekkora terület érintett, nyolc évvel ezelőtt kezdett vizsgálódni, amikor a Google Earth helyi felvételei nagyobb felbontásúvá váltak, és világossá vált, hogy a halmok óriási régiót borítanak, amelynek méreteit aztán más műholdfelvételeket is bevonva állapították meg a szakértők.

Galéria megnyitása

A halmok létrejöttével kapcsolatban kezdettől világos volt, hogy ezek termeszek munkái, hiszen az állatok még most is folyamatosan építik ezeket. Funch és kollégái közelebbről is megvizsgáltak néhány halmot, amelyet az útépítések során megbolygattak a munkások. Így derült ki, hogy a halmok úgy épülnek, hogy a termeszek az alagútrendszer építése során függőleges kürtőket fúrnak fel a felszínre, és ezeken keresztül távolítják el a felesleges földet. A kürtők körül és felett így lassan egy felszín fölé magasodó halom épül ki, amelyet a termeszek semmilyen más célra nem használnak az építési hulladék lerakásán túl.

A kutatócsoport tagjai kezdetben azt hitték, hogy minden halom egy külön kolónia munkája, a közelebbi vizsgálatok azonban kiderítették, hogy egy kolónia több halom alatt terül el. Ahogy az alagútrendszer bővül, a termeszek újabb halmokat hoznak létre az új részek fölött, hogy ne kelljen annyira messzire vinni a szemetet. Valószínűleg ez állhat a halmok által alkotott szabályos mintázat hátterében is.

Funch egyik kollégája, Paul Hanson a halmokban található talajszemcsék vizsgálata révén azt is képes volt megállapítani, hogy azok mikor épültek. A kutató 11 halmot vizsgált meg, és közülük a legfiatalabb 690 éve kezdett kiépülni, míg a legidősebb legalább 3820 évesnek bizonyult. Az óriási területen azonban ennél jóval régebbi keletkezésű halmok is lehetnek. Hogy ezen ősi halmok alatt most is használatban vannak-e az alagutak, vagy az építő kolóniák elpusztulása után azokat örökre elhagyják a rovarok, az egyelőre rejtély, de Funch reméli, hogy a további vizsgálatok során erre a kérdésre is sikerül választ találni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap