Az openSUSE is választható az érettségin

Az openSUSE is választható az érettségin

A Novell Magyarország bejelentette, hogy az informatikai érettségi vizsgára optimalizált nyílt forráskódú operációs rendszere, az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a 2009/2010-es oktatási évtől kezdődően választható szoftverkörnyezetként szerepel az Oktatási Hivatal által kibocsátott szoftverlistán. Mind a közép-, mind az emelt szinten érettségiző diákok számára előnyt jelenthet, ha a zárt forráskódú rendszerek - jellemzően a Microsoftéi - mellett megismerkedhetnek a nyílt forráskódú megoldásokkal is, amelyek dinamikusan terjednek világszerte a vállalatok és intézmények körében. Az Oktatási Hivatal augusztus végén adta ki a 2009/2010-es tanévre vonatkozó érettségi szoftverlistát, ekkor vált hivatalossá a rendszer választhatósága az érettségi vizsgán. Az informatikai érettségin a vizsgázóknak szoftverkörnyezettől függetlenül ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk, a középszintű gyakorlati feladatsor például magában foglalja a szövegszerkesztést, táblázatkezelést, adatbázis-kezelést, weblapkészítést, prezentációkészítést és grafikát. Az emelt szint ehhez képest kiegészül algoritmizálással és adatmodellezéssel.

"Örülünk, hogy eddigi munkánk eredményeként a nyílt forráskód elismertsége folyamatosan nő hazánkban és ezt az Oktatási Hivatal is támogatja" - mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. "Az IDC független elemzőcég napokban publikált tanulmánya szerint a Linux operációs rendszerek forgalma 23,4 százalékkal növekedett tavalyhoz képest és előrejelzésük szerint további dinamikus növekedés várható. A hallgatók jövőbeni versenyképességének növelése érdekében tehát érdemes elsajátítani a linuxos megoldások ismeretét" - tette hozzá Szittya.

Az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a 2009-es őszi érettségi vizsgaidőszakban még csak a középszintű, a 2010-es tavaszi vizsgaidőszakban azonban már az emelt szintű érettségi vizsga esetében is szerepel a választható szoftverek listáján. Az iskolák a 2010. május-júniusi vizsgaidőszakra február 15-ig nyújthatják be a jelentkezési lapot a vizsgabizottságot működtető intézmény igazgatójához. Az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a http://www.oh.gov.hu/kozoktatas/altalanos-tajekoztatas/opensuse-erettsegi-10-3 weboldalról tölthető le térítésmentesen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward