Shop menü

AZ IOS 18 MINDEN EDDIGINÉL JELENTŐSEBB FRISSÍTÉSNEK ÍGÉRKEZIK

Gyökeres változásokat hozhat az iOS platform életében a soron következő főverzió, amihez az EU is nagy mértékben hozzájárulhat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az iOS 18 minden eddiginél jelentősebb frissítésnek ígérkezik

Belső információk szerint az Apple nem tudta időben elkezdeni az iOS 18 operációs rendszer fejlesztését, azonban ettől függetlenül nagyon komoly változásokra lehet számítani. Olyan újítások kerülhetnek majd itt terítékre, amik meghatározó fontosságúak lehetnek majd a jövőre nézve.

Mark Gurman belső forrásokra hivatkozva beszélt arról, hogy az iOS 18 egészen nagy változásokat hozhat majd, és az egyik forrása beszélt arról, hogy az egyik legnagyobb frissítése lehet majd ez a platformnak. Sok dolog változik az iOS kapcsán az elkövetkezendő időszakban, olyan dolgokat kell a vállalatnak megnyitnia, amik eddig teljesen zártan működtek. Az alkalmazásökoszisztéma nagyon át fog alakulni, és ez már az iOS 17.4-gyel elindul, de az iOS 18-tól jöhet ezen a fronton az igazán nagy átalakulás.

A felhasználóknak lehetőséget kell majd arra nyújtani, hogy az alapértelmezettként használat applikációkat szabadon cserélhessék, nem lehetnek minden téren az Apple fejlesztéseire utalva. Sőt mi több, az is elképzelhető, hogy még a nem kívánatos programok törlésére is lehetőséget kell majd biztosítania az iOS-nek. Részleteket azonban egyelőre még nem tudunk annak kapcsán, hogy a DMA és a DSA bevezetése pontosan milyen hatással lesz az iOS-re. Eleve sok olyan változás is lehet majd az iOS 18-ban, ami például csak az EU-ban fog élni.

Fontos változás lesz, hogy megvalósulhat az Apple-nél az RCS támogatás, és erre az iOS 18 érkezésével kerülhet sor. Az EU és a konkurens vállalatok nyomásának engedve jelentette be az Apple még tavaly novemberben, hogy megoldják az RCS szabvány támogatását, de azt nem árulták el, hogyan fog ez kinézni a gyakorlatban. Arra azonban tettek egy apró, de elég egyértelmű utalást, hogy nem az iMessage keretében szeretnék a dolgot megoldani, hanem más utat választanának.

Galéria megnyitása

Főleg a Google lobbizott az RCS mellett, mivel ez az Androidon belül már hosszú ideje elérhető, de úgy nem lehet teljes szabadságban kihasználni, hogy nem minden okostelefon irányába működik. Az Apple azonban mindenkit arra igyekezett terelni, hogy vegyen iPhone-t, ha szabadabban szeretne csevegni az ugyancsak Apple eszközöket használó ismerőseivel, és nem SMS-ben akar üzenni az iPhone-okra. Kíváncsian várjuk, hogy néz majd ki az RCS használata az iOS keretei között.

Tavaly óta a technológiai világ a mesterséges intelligencia lázban ég. Mark Gurman pedig úgy tudja, hogy az iOS 18 bevezetésével az Apple is ebbe az irányba indul el, illetve már most is erre halad, mivel az iOS 17.4 esetén is számítani lehet generatív MI alapú újításokra. De a következő főverzió hozhat majd igazán nagy előrelépést ezen a területen az iPhone-ok, iPadek keretei között.

Állítólag az Apple ismét elkezd nagyobb hangsúlyt fektetni a Sirire, és a mesterséges intelligenciát hozzáadva próbálja a digitális asszisztens szolgáltatást egy új szintre emelni. A Siri az utóbbi években nem mutatott túl nagy fejlődést, szép lassan a partvonalra került, most azonban eljöhet az ideje annak, hogy újra visszatérjen a reflektorfénybe. Az Apple a generatív MI-vel felturbózhatja majd az üzenetküldő szolgáltatásait is, szöveges válaszok generálásában és akár a bejövő levelek feldolgozásában is segíthet majd a mesterséges intelligencia.

Galéria megnyitása

Úgy tudjuk, hogy az Apple különböző mértékben igyekszik majd a mesterséges intelligenciát bevetésre küldeni egy sor különböző alkalmazáson belül. Az Apple Music, a Pages és más applikációk is ilyen újításokkal frissülhetnek. Az Apple valószínűleg nem fogja túlzottan hangsúlyozni az MI-t, hanem csak szimplán bevezeti az új funkciókat, amik mögött elég egyértelműen különböző generatív MI eljárások állhatnak majd.

Olyan jellegű információ egyelőre nem áll rendelkezésünkre, hogy a cég milyen nagy nyelvi modellt alkalmazhat majd. Az Apple-ről révén szó, az is elképzelhető, hogy nem nagyon fogja ezt kommunikálni.

Az iOS 18 előre láthatólag a WWDC keretében fog bemutatkozni és szeptemberre nyerheti el a végleges formáját. Erről is most beszélt Mark Gurman, de igazából ez egyébként is borítékolható, hiszen hosszú évek óta ezt a menetrendet követi az Apple. A rendszer kapcsán az elkövetkezendő hetekben, hónapokban még egészen biztos, hogy sok érdekes információ fog kiszivárogni. A vállalat legkorábban a WWDC-n beszélhet majd erről hivatalosan, ami valamikor júniusban esedékes.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére