Shop menü

AZ IOS 16 ÁRNYÉKÁBAN MEGJELENT AZ IOS 15.7, ÉS FONTOS TELEPÍTENI

Mindenki számára javasolja a frissítést az Apple, mert kihasznált sebezhetőséget is javít ezzel a csomaggal.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az iOS 16 árnyékában megjelent az iOS 15.7, és fontos telepíteni

Az Apple az utóbbi időben szinte már minden erejét az iOS 16-ra fordította, de azért a korábbi rendszerekről sem feledkezett meg teljesen. A vállalat nemrégiben elindított egy olyan frissítést, ami még az iOS 12-t, és ezzel együtt sok éves eszközöket érintett, de egy komoly sebezhetőséget javított. Most pedig itt az iOS 15.7, aminek hasonló a szerepe jelen állás szerint.

A cupertinóiak nem emelték ki pontosan, hogy mit tartogat az iOS 15.7, de azt világossá tették mindenkinek, hogy sebezhetőség felszámolására szolgál, és a készülékek biztonságának garantálása érdekében, ezt javasolt telepíteni a kompatibilis készülékekre. Az Apple most indította el az iOS 16 operációs rendszert is, és aki arra vált, annak igazából ezzel már nem kell foglalkoznia. Megtehetné a cég azt is, hogy már eleve erre tereli az embereket a vállalat a biztonság kiemelésével, de több olyan iPhone széria is van, ami az iOS 15 után az iOS 16-ot már nem kapja meg.

Galéria megnyitása

Az iPhone 6s és 6s Plus, valamint az iPhone 7 és 7 Plus már nem kapta meg a legújabb főverziós frissítést, illetve az első iPhone SE és az iPod Touch hetedik generációja is megragadt az iOS 15-ön. Ezeknél a modelleknél már csak az iOS 15.7 telepítése jelent megoldást a biztonság garantálására.

Bár az Apple nem emeli ki a kiadási jegyzékben, hogy miket foltozott, a biztonsági támogatást nyújtó oldalról ez kiderül. És innen már azt is lehet tudni, hogy van olyan befoltozott sebezhetőség, amit valószínűleg ki is használtak illetéktelenek. Egy névtelen bejelentő mutatott rá arra, hogy bizonyos alkalmazások olyan jogokat szerezhettek, amikkel magasabb szintű jogosultságokhoz juthattak, és ezekkel a kerneljogokkal visszaélve már tetszőleges kódot futtathattak. Nem tudni, hogy milyen jellegű visszaélést követhettek el illetéktelenek, ilyen részletekbe már nem ment bele az Apple.

Összesen egyébként 11 különböző sebezhetőséget javított ki az Apple, szóval ez csak egy volt a csaknem tucatnyi hibából, ami potenciális veszélyt jelenthetett a felhasználókra nézve. Csak kernelhibából akadt még további kettő az említetten felül, azokban az esetekben időben sikerült elhárítani a veszélyt. A kapcsolati jegyzéknél is akad sérülékenység, amit kihasználva meg lehetett szerezni személyes adatokat. Erre a hibára a Deutsche Telekom biztonsági szakembere hívta fel az Apple figyelmét.

Galéria megnyitása

Nem meglepő módon WebKit sebezhetőségeket is kellett orvosolnia a szakembereknek az iOS 15.7-tel, sokszor előfordul, hogy bizonyos támadó oldalak betöltésével a készülékeken lehetőség nyílik teljesen tetszőleges kódok lefuttatására. Safarit érintő sebezhetőségből is felszámoltak kettőt, ezek közül az egyik Safari kiterjesztésekkel volt kapcsolatos, és lehetőséget nyújthatott arra, hogy a kiterjesztés kövesse a felhasználó tevékenységét. Volt még sebezhetőség például a Térképnél is, ezen a ponton kiolvasható volt az érzékeny helyadat. És még a Parancsok esetében is volt sérülékenység, de ezt is felszámolták az Apple-nél.

Az Apple az iOS 15.7 és az iOS 16 elindításával lényegében 7 évnyi okostelefonra és egyéb eszközre biztosít most frissítést, hiszen 2015 szeptemberében jelent meg az iPhone 6s. Ez pedig mindenképpen dicséretes, még ha az iOS 15.7 esetében csak biztonsági jellegű is a frissítés, és új funkciót ez már nem tartogat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére