Az IBM 33,4 milliárd dollárt fizetne a Red Hat Linuxért

A felek egyelőre még csak a szándéknyilatkozatot írták alá, ezt azonban még jóvá kell hagyniuk a különböző hatóságoknak és a Red Hat részvényeseinek is.

Az IBM 33,4 milliárd dollárt fizetne a Red Hat Linuxért

Az IBM bejelentette, hogy fel szeretné vásárolni a Red Hat Linuxot, hogy a világ elsőszámú, nyílt forráskódú szoftverre támaszkodó hibrid felhőszolgáltatójává válhasson. A felek már alá is írták a felvásárlásról szóló szándéknyilatkozatot, ám a tranzakciót még a különböző hatósági szerveknek is jóvá kell hagyniuk.

A szándéknyilatkozatban szereplő megállapodás-tervezet alapján Red Hat Linux részvényeként 190 dollárt fizet az IBM, ami igazán gáláns ajánlat, hiszen a szóban forgó részvények értéke jelenleg 116 dollár magasságában helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy a komplett tranzakció 33,4 milliárd dollárt emészt fel.

Az IBM szerint a felvásárlásnak köszönhetően ők kínálják majd a piac egyetlen olyan hibrid felhő infrastruktúráját, amely nyílt forráskódú szoftverre támaszkodik, gyors üzleti-alkalmazás fejlesztést tesz lehetővé, segít a hordozhatóság növelésében, valamint az adatok és az alkalmazások biztonságára is komoly figyelmet fordít, legyen szó privát vagy publikus felhő alapú megoldásokról. A felek szerint a felvásárlásnak köszönhetően több üzleti munkafolyamat költözhet a felhőbe, mint eddig, ugyanis a vállalkozások többségét visszatartották a zárt rendszerek, amelyek nem tették lehetővé az adatok és az alkalmazások hordozását. Éppen ezért „csak” a vállalati munkafolyamatoknak nagyjából a 20%-a költözött eddig a felhőbe, a maradék 80% futtatását saját hardveres infrastruktúra biztosította. A felvásárlásnak köszönhetően ez a 80% is elindulhat a felhő felé, legalábbis ebben reménykednek a felek.

Galéria megnyitása

A Red Hat Linux esetében minden marad a régiben, vagyis a nyílt irányítás, a nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó közösségekkel való kapcsolatok, illetve a szoftverek fejlesztésében való együttműködés és az aktuális fejlesztési modell is érvényben marad, sőt, még az aktuális menedzsmentben sem lesz változás. A 25 éves Red Hat továbbra is a szervereket és az adatközpontokat szolgálja majd ki, az aktuális partnerkapcsolatok pedig érvényben maradnak, így a nagy felhőszolgáltatókkal – Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud, Alibaba, stb… – történő együttműködés változatlanul folyhat tovább.

A felvásárlást követően a Red Hat az IBM Hybrid Cloud csapatához csatlakozik, ahol különálló egységként működhet tovább. A Red Hat aktuális vezetője, Jim Whitehurst a helyén marad majd, csak úgy, ahogy a menedzsment tagjai is, plusz a Red Hat vezetője az IBM menedzsmentjébe is belép, ahol Ginni Rometty lesz a felettese.

A közel 34 milliárd dolláros tranzakció várhatóan 2019 második felének végén zárulhat le. A felvásárlást az illetékes hatóságok mellett még a Red Hat részvényeseinek is jóvá kell hagyniuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap