Az elektromos kézszárítók igazi baktériumtanyák

2014-ben a Leedsi Egyetem kutatói nagy port kavartak azzal a kutatásukkal, amelyben kimutatták, hogy az érintés nélküli kézszárítók egyáltalán nem higiénikusak, mivel segítenek szanaszét spriccelni a bacilusokat a mellékhelyiségekben.

Az elektromos kézszárítók igazi baktériumtanyák

A szakértők azt állították, hogy mivel az emberek többsége nem mos rendesen kezet, amikor a kézszárítót használják, kezükről a baktériumok nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe és a környező felületekre, megnövelve annak esélyét, hogy a mellékhelyiségből mások bacijaival borítva távozunk. A kutatók által végzett laborkísérletek során a levegőt nagy erővel kifújó kézszárítók használatával 27-szer több baktérium került a levegőbe, mint amikor papírtörlőt használtak kéztörléshez, és a baktériumok 15 percig cirkuláltak a mosdó levegőjében.

A szerzők azóta tovább folytatták vonatkozó kutatásaikat, és a napokban valódi terepkísérletek eredményeivel tértek vissza. Mark Wilcox és társai kórházi mellékhelyiségekben vizsgálták, hogy a különböző kézszárító technikák hogyan befolyásolják a baktériumok terjedését. Ez nagyon fontos területnek számít, hiszen egyre több antibiotikum-rezisztens baktériumtörzs van jelen az egészségügyi intézményekben, és ezek a kórokozók sorra szedik áldozataikait a legyengült állapotú betegek között.

A vizsgálatot három város egy-egy kórházában, Leedsben, Párizsban és Udinében végezték el. Mindegyik intézményben két olyan mosdót választottak ki, amelyet a betegek, az egészségügyi személyzet és a látogatók is használnak, és az egyiket csak levegőt fújó kézszárítókkal, másikat pedig csak papírtörlőkkel látták el. Négy héten keresztül minden nap mintát vettek a levegőből és a felületekről, majd két hét szünet után kicserélték a kézszárítás módját a helyiségekben. Utána ismét 4 hét mintagyűjtés következett, majd két hét szünet után ismét visszacserélték a kézszárító technikákat, és újabb mintákat gyűjtöttek.

Galéria megnyitása

Az eredmények látványosan megerősítik, amit a kutatók a laborkísérletek alapján kimutattak. A levegőben és a felszíneken is sokkal több baktérium volt a mosdókban akkor, ha levegőt fújó kézszárítók voltak a helyiségben. A legdrámaibb eltérés pedig a kézszárító egység felületén mutatkozott: Udinében a levegőt fújó szárítón 100-szor annyi baktériumot találtak, mint a papírtörlő adagolón, Párizsban 22-szeres volt a légfúvó egységen a baktériumszint, Leedsben pedig 22-szeres.

A brit mosdókban a kórházi fertőzések kapcsán sok gondot okozó MRSA háromszor gyakrabban volt jelen akkor, ha levegőt fújó kézszárító volt a helyiségben, mint amikor a papírtörölközőket használtak. Ezen kívül számos más, penicillinnel és cefalosporinokkal szemben is ellenálló baktériumtörzset is azonosítottak, amelyekből minden esetben akkor volt több a mosdókban, ha levegőfújással történt a kézszárítás.

Wilcox csapata mindezek alapján azt állítja, hogy az elektromos kézszárítók nem alkalmasak a klinikai környezetben való használatra, ezért ezek alkalmazását mielőbb felül kellene vizsgálni a kórházakban és a rendelőkben. Franciaországban ugyanezen kutatócsoport korábbi eredményei alapján nemrégiben már felül is bírálták a korábbi vonatkozó útmutatókat, amelyek értelmében az egészségügyi hatóság kifejezetten azt javasolja, hogy a levegőt fújó kézszárítók használatát kerülni kell a kórházi osztályokon. Egy hasonló ajánlás egyébként egy ideje a brit osztályokon is érvényben van, igaz, nem higiéniai okok, hanem a zajcsökkentés miatt. A kórházak rendelőintézeti részeiben ugyanakkor sem Franciaországban, sem az Egyesült Királyságban nincs érvényben ilyen tartalmú ajánlás.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap