Az Egyesült Arab Emírségek szondát indított a Marsra

A közel-keleti állam első bolygóközi küldetésének célja a vörös bolygó időjárásnak tanulmányozása.

Az Egyesült Arab Emírségek szondát indított a Marsra

Az Al-Amal (azaz Hope, vagy Remény) névre keresztelt, autónyi szonda Japán déli csücskéről indult útnak vasárnap éjjel. Az űreszközt egy japán H-IIA rakéta emelte a magasba. A szonda a következő hét hónapot mélyűri utazással tölti, amely során többször is korrigálja pályáját, hogy februárra elérje a Marsot. A szonda a tervek szerint ekkor elnyújtott elliptikus pályára áll majd a bolygó körül, és a következő években a légkör és időjárás napi változásait fogja vizsgálni bolygószomszédunkon.

Az Emírségek számára kritikus volt, hogy a küldetés időben elinduljon, a 2014-ben megkezdett projekt egyik szimbolikus célja ugyanis az államalapítás 50. évfordulójának méltó megünneplése 2021. december 2-án. Ahhoz, hogy eddigre a szonda Mars körüli pályán legyen, muszáj volt idén nyáron elindítani, ugyanis a két bolygó most van a legközelebb egymáshoz. Ez az együttállás csak 26 havonta jön létre, ami a többi indulóban lévő marsi küldetés számára is kritikus.

Maga az indulás minden jel szerint zökkenőmentesen zajlott. A start során ugyan volt pár percnyi bizonytalanság, amikor a mérnökök nem voltak biztosak benne, hogy mindkét napelempanelt sikerült kinyitni, de a szonda végül visszajelzett, hogy ez a művelet is rendben lezajlott. Az Egyesült Arab Emírségekben óriási sikerként ünneplik a kilövést, hiszen egyelőre úgy tűnik, hogy az ország első űrszondája, amely hat évvel ezelőtt még csak egy ötlet volt, valóban útban van egy másik bolygó felé.

A szonda teljesen hazai fejlesztésű, ami nagy kihívást jelentett a szakértőknek, akiknek eddig csak műholdakkal volt tapasztalatuk. A kormány kikötötte, egy alapvetően új, saját koncepciót várnak, és ezért 200 millió dollárnak megfelelő összeget (nagyjából 68 milliárd forintot) adtak a fejlesztésre és a kivitelezésre. Ez persze nem jelenti azt, hogy a fejlesztés nulláról indult volna: a szakértők szoros együttműködésben dolgoztak több amerikai egyetemmel, amelyeknek komoly tapasztaltuk van a mélyűri szondák tervezésében. Az Emírségek csapata így részben meglévő tervekre alapozhatott, a teszteléshez létező infrastruktúrát használhattak, és sok tanácsot kaptak a tapasztalt űrmérnököktől.

Hogy a küldetés sikeres lesz-e, az persze még kérdés, hiszen hosszú az út a Marsig. Az első pályamódosító manőverre nagyjából egy hónap múlva kerül sor, amelyet a következő hónapokban továbbiak követnek. A Mars nagyon apró célpont, mondja Pete Withnell, a küldetés egyik amerikai tanácsadója. „Olyan, mintha egy íjász egy kilométerről próbálna telibe találni egy 2 milliméter átmérőjű célpontot” – folytatja a szakértő.

A manővereknek hibátlanul kell zajlaniuk ahhoz, hogy a szonda elérje a Marsot, és a java még csak ekkor jön. A legkockázatosabb szakasz jövő februárban várható, amikor a Remény szondának 30 percig kell működtetni a hajtóműveit, hogy a sebességét 121 ezer km/óráról 18 ezer km/órára csökkentse, és pályára álljon a bolygó körül. Mivel ezen a ponton a szonda túl messze lesz ahhoz, hogy menet közben korrekciókat hajtsanak végre, a fékezést teljesen automatizáltan hajtja végre az eszköz. Aminek persze megvan a kockázata, hiszen ha nem pontosan oda érkezik a szonda, ahova szánják, véletlenül beléphet a légkörbe, vagy teljesen elhibázhatja a bolygót.

Galéria megnyitása

Az Emírségek sikeres startja csak az első a következő hetekre tervezett marsi küldetések közül. Július 23-ra egy kínai  marsszonda, landolóegység és rover indítása van kitűzve, majd a NASA Perseverance marsjárója következik, amelyet legkorábban július 30-án indítanak el.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap