Az ARM is szakít a Huawei-jel, ez újabb brutális pofon a cégnek

A Huawei a korábban véltnél is sokkal nehezebb helyzetbe kerülhet, miután az ARM megvonja tőle a technológiáit.

Az ARM is szakít a Huawei-jel, ez újabb brutális pofon a cégnek

Donald Trump és az Egyesült Államok döntéséből eredően a Huawei egy újabb rendkívül fontos partnerét veszítheti el. A BBC számolt be arról, hogy az ARM is kihátrál a kínai gyártó mögül, pedig nem amerikai gyökerekkel rendelkező vállalatról van szó, hanem Angliában alapították és jelenleg Japán kézben van, hiszen a SoftBank a tulajdonosa.

Az ARM elvileg azért döntött úgy, hogy megszakítja az összes kapcsolatot a Huawei-jel, mert annak ellenére, hogy nem az USA-ban működik, és nem is amerikai tulajdonban van, használ olyan technológiákat, amiknek a fejlesztéséhez hozzájárult az Egyesült Államok. És úgy véli a vállalat, hogy ez már éppen elegendő, ugyanis az amerikai rendelet úgy fogalmaz, hogy semmilyen nemű amerikai eredetű fejlesztéshez nem férhet hozzá a Huawei. Tehát annak érdekében, hogy megfeleljen az USA döntésének, és fenntartsa a jó viszonyokat, szükségszerű volt ezt meglépni. Az ARM egyébként látszólag úgy véli, hogy nem ez lesz a végleges helyzet. „Az ARM-nál értékeljük a hosszú távú partneri kapcsolatot a HiSiliconnal, és reméljük, hogy ebben az ügyben gyors megoldást találunk.” – mondta el a vállalat.

Galéria megnyitása

A BBC úgy tudja, hogy az ARM minden érintett alkalmazottját arra utasította egy közleményben, hogy függesszék fel az összes együttműködést a Huawei-jel és annak leányvállalataival. Ide tartozik a HiSilicon is, ami a Huawei zászlaja alatt a rendszerchipek és más fontos komponensek fejlesztéséért felel. A Kirin egységeknek a létrehozása is a HiSilicon nevéhez fűződik. Érdekes módon a tiltás még az ARM China divízióra is vonatkozik, ez ugyanis 49 százalékban az ARM kezében van, szóval nem számít, hogy egyébként Kínában működik. A jelenlegi információk szerint a már meglévő termékeket nem befolyásolja az ARM döntése, szóval az eddig elkészült rendszerchipeket gond nélkül gyártathatja és alkalmazhatja a Huawei. Öröm az ürömben, hogy már az új generációs csúcslapka, a Kirin 985 is elkészült mostanra a színfalak mögött, szóval a következő egy évben még kihúzhatja a cég a meglévős ARM-os fejlesztéseivel.

Az Android megvonásakor azonnal elszaporodtak a hírek, hogy a Huawei rendelkezik saját operációs rendszerrel, amit a jövőben bevethet az okostelefonokon és más eszközökön. Ez a stratégia talán működne is, de az ARM kihátrálásával a processzorokat is elveszítené a cég, és egy versenyképes rendszerchipet aligha tud alkotni a vállalat belátható időn belül, még ha vannak is ilyen jellegű fejlesztései. Valószínűleg évekbe telhetne, mire az ARM és más amerikai fejlesztések nélkül létre tudna hozni valamilyen processzort, és akkor sem biztos, hogy képes lenne labdába rúgni a mostani megoldások mellett.

Galéria megnyitása

És igazából azt sem szabad elfelejteni, hogy az ARM fejlesztéseit a Huawei nemcsak okostelefonokban használta fel, hanem más egyéb termékeiben is. Valószínűleg számos olyan hálózati eszközzel rendelkezik a cég, amiben valamilyen formán jelen van az ARM technológiája, akár egy processzormaggal, akár más komponenssel. Továbbá akad szerverekbe, adatközpontokba szánt rendszerchipje is a Huawei-nek, amiből a legújabb fejlesztés még nem került bevetésre, de már készen áll, így a Kirin 985-höz hasonló a helyzete, de a tervezett fejlesztések leállnak. Tehát a mobilos ágazat csak egy lenne a sok terület közül, amire elképesztően nagy csapást jelentene, ha valóban végleg búcsút kellene intenie Huawei-nek az ARM megoldásainak. És jelen helyzetben borzasztóan nehéz azt megjósolni, hogy mi lesz ennek az ügynek a vége.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap