Az Apple már 2 billió dolláros vállalat

Áttörte az Apple a néhány éve még teljesen elképzelhetetlennek gondolt határt, és még tovább növekedhet.

Az Apple már 2 billió dolláros vállalat

Az Apple az elmúlt két évtized alatt szinte megállás nélkül menetelt előre, idén pedig a többi technológiai vállalattal együtt, brutálisan berobbant a tőzsdén, és olyan szinten kezdett felszökni az értékpapírjainak az árfolyama, ami már masszívan a megmagyarázhatatlanság határát súrolja.

Augusztus 19-én a vállalat piaci kapitalizációja átlépte egy pillanatra a 2 billió dolláros értéket, és végül 1,98 billió dolláron zárt. A csúcson 467,77 dollárt kellet kifizetnie annak, aki szeretett volna Apple értékpapírt vásárolni. A cég a járvány alatt is jól teljesített, és a rekord bevétellel zárt harmadik pénzügyi negyedévet követően még jobban meglódult a szekere.

Galéria megnyitása

Az Apple a pandémia alatt olyan jól lavírozott, hogy remek negyedévet tudott zárni, és jelentősen túlteljesítette a korábbi céljait, valamint az elemzők elvárásait is. Voltak korábban megingások az iPhone esetében, ami fájó volt a cégnek, mert az okostelefonok hozzák számára a legnagyobb bevételt, de a legutóbbi negyedévben még ezen is fordított, és 1,6 százalékos pozitív mérleget mutatott fel. Úgy, hogy az üzletei javarészt zárva voltak heteken keresztül, és csak az online értékesítés pörgött.

Galéria megnyitása
Tim Cook, akinek az irányítása alatt az Apple valóságos pénznyomda lett

A 2 billió dolláros piaci kapitalizáció miértjeire nagyon sokáig lehetne a válaszokat keresni, rendkívül összetett dologról van szó, már csak azért is, mert nem kizárólag önerejéből erős az Apple. Az, hogy folyamatosan szárnyal az értéke, egy általános trendnek is köszönhető, ami szinte az összes nagyobb techcégnél megfigyelhető. Az ilyen körökben érdekelt vállalatok értéke irreális mértékben ível felfelé a tőzsdén már hónapok óta. Az Amazon már 1,63 billió dollárt ér a tőzsdei számok alapján, a Microsoft szorosan követi 1,58 billió dolláros piaci kapitalizációval, az Alphabet (Google) 1,05 billió dolláron áll, és már a Facebook is 750 milliárd dolláros értéket képvisel.

Ugyanez a furcsa trend hajtja felfelé a Tesla értékét is, ami szintén döbbenetes, 350 milliárd dolláros csúcson áll hírünk születésekor. A Teslát a befektetők úgy kezelik, mint a technológiai vállalatokat, nem, mint autógyártót, és így sodorta el az árfolyamát a tőzsdén megfigyelhető folyamat. Elon Musk maga jelentette ki május elején, hogy már irreálisan magas az árfolyama a cégnek, amikor 760 dollárba került egyetlen értékpapírja a vállalatnak. Tudjátok, most mennyit kell ezért fizetni? 1905 dollárt.

Az Apple piaci kapitalizációja 2018 augusztusában, valamivel több mint két éve lépte át az 1 billió dollárt, szóval rendkívül rövid idő alatt tudott a duplájára növekedni. És ennél is meghökkentőbb, hogy egyetlen év alatt az értékpapírjainak a vételára 120 százalékkal emelkedett. A befektetők pedig már rég nem egyszerű hardvergyártóként tekintenek az Apple-re, hanem szoftveres fronton is kiemelkedőnek tartják.

Galéria megnyitása

Érdekesség a mostani hír kapcsán, hogy egyébként nem az Apple az első olyan vállalat, ami elérte a 2 billió dolláros határt, ezen a címen a Saudi Aramcóval kell osztoznia, ami a szaúdi állami olajcég. Viszont a Saudi Aramco egy eléggé különleges eset, ez ugyanis már a nyilvános részvénykibocsátásnál ilyen elképesztően magas piaci kapitalizációval indított.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap