Az Apple kezébe kerülhet az Intel modemes részlege

Ha létrejön az üzlet, azzal mindkét fél csak nyerhet jelen állás szerint.

Az Apple kezébe kerülhet az Intel modemes részlege

Az Apple a rendszerchipeket, amik az iPhone-okba és iPadekbe kerülnek, évek óta magának fejleszti ARM alapokat hasznosítva. A modemeket viszont mindig vásárolni kénytelen a vállalat, és ez az utóbbi időben problémákhoz is vezetett. Éppen ezért régóta járja az a hír, hogy a modemek fejlesztését is a saját kezébe venné a vállalat, és most az ilyen irányú fejlesztéseit egy akvizícióval pörgetné fel.

Az Apple az utóbbi időben az Inteltől vásárolt 4G LTE hálózati modemeket alkalmazott az okostelefonjaiban és táblagépeiben, mert mást nem nagyon tehetett. Tudniillik a vállalat korábban összerúgta a port a Qualcommal, és bár mostanra a két cég elásta a csatabárdot, ez nem jelenti azt, hogy az Apple teljesen elégedett lehet a helyzetével. A cupertinóiak számára továbbra is az lenne az ideális, ha a modemeket is magának tudná fejleszteni. A saját komponenseket az Apple úgy alakíthatná, ahogy az számára a legjobb lenne. Akár azt is megoldhatná a vállalat, hogy integrált hálózati modemet tudjon használni, ami számos előnnyel járna az eddigi felálláshoz képest.

Az idei év első felében már lehetett olyan pletykákat hallani, hogy az Intel modemes divíziójának a megvásárlása mellett dönthet az Apple. Viszont ezt követően derült ki, hogy a vállalatnak nagy meglepetésre sikerült kibékülnie a Qualcommal, és ennek eredményeként biztosítani tudja az 5G modemes ellátását. A vállalat több évre szóló licenc és beszállítói megállapodást írt alá, melynek értelmében a fejlett Qualcomm modemek (pl. Snapdragon X55) bekerülhetnek az Apple készülékeibe. Akkor a The Wall Street Journal lap szellőztette meg az Intel felvásárlásáról szóló információkat, és most ismét a WSJ-től érkezett olyan hír, miszerint a cupertinói alakulat nem hagyott fel az akvizíciós tervével, és talán már nem is kell sokáig várni a megállapodásra.

Galéria megnyitása

A The Wall Street Journal megbízható forrásra hivatkozva állítja, hogy a két amerikai óriásvállalat már egy ideje komoly tárgyalásokat folytat a színfalak mögött. És ezeknek az egyeztetéseknek az eredményeként az Intel tényleg értékesítheti a modemes részlegét az Apple számára. Bár az Intel modemek igazából nem voltak túlzottan kiemelkedőek, és az 5G fejlesztésével alaposan el is csúszott a vállalat, így is hatalmasat nyerhetne az Apple az üzlettel. A cupertinóiak rengeteg tudásanyaghoz, szabadalomhoz és fejlesztéshez juthatnának hozzá, amit felhasználva jelentősen felpörgethetnék a saját modemek tervezését.

A lap értesülései szerint az Apple több mint 1 milliárd dollárt fizethet majd ki az Intel számára a modemes részlegért cserébe.

Ezzel pedig mindkét fél jól járhat, hiszen a cupertinóiak számára ez még nem egy túlzottan nagy tétel tekintve, hogy a nettó profitjuk még az idei első, egészen gyengének titulált negyedévben is meghaladta a 10 milliárd dollárt. Az Intel pedig korábban azt hangoztatta, hogy igyekszik majd a továbbiakban a lehető legtöbb pénzt kihozni fennmaradt modemes fejlesztésekből, és az akvizíció révén ez egy csapásra menne. Másként pedig nehéz is lenne ezt elérni, mert az Apple távozásával nagy partner nélkül maradt, és le is állította a fejlesztéseit, így a mobilokban felhasználható 5G modeme elvileg el sem készült teljesen.

Ha hihetünk a The Wall Street Journal forrásának, akkor hamarosan hivatalosan is bejelentheti a két fél a megállapodását. Kíváncsian várjuk, hogy valóban így alakul-e a helyzet, és ha ez megvalósul, az milyen változásokhoz fog vezetni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap