Szárnyal az AMD

A vállalat számára nagyon jól sikerült az ünnepi időszak, és 2019 egészében is növekedni tudott.

Szárnyal az AMD

Az AMD az utóbbi időben szárnyal, folyamatosan felfelé ível a részvényárfolyama, és sorra produkálja a minimum elfogadható pénzügyi eredményeket. A negyedik negyedévben pedig kifejezetten szépen domborított több szempontból is, szóval a 2020-as évnek is magabiztosan vághat neki.

2,13 milliárd dolláros bevételre tett szert a vállalat 2019 utolsó három hónapjában, ami 50 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest. Az AMD remeklését elsősorban a személyi számítógépekbe szánt processzorokkal és grafikus kártyákkal foglalkozó divízió hozta össze (1,66 milliárd dollár). Negyedéves viszonyításban 18%-os volt az előrelépés. A cég vállalati beágyazott megoldásokért és az egyedi dizájnokért felelős részlegei viszont továbbra is nagyon gyengélkednek.

A vállalat működési nyeresége 348 millió dollár lett, ami hihetetlenül jó az AMD esetében. Egy évvel ezelőtt csak 28 millió dollár volt ez a mutató, szóval százalékosan kár is az előrelépést számolgatni, és még az előző negyedévhez képest is majdnem, hogy duplázott, ugyanis akkor 186 millió dolláros eredménnyel zárt. A cég elmondása szerint egyebek mellett a 7 nanométeres gyártás felfutása is nagyon sokat segített abban, hogy a céghez befolyó bevétel emelkedjen. A nettó bevétel 170 millió dollár lett, ami szintén jelentős növekedésen ment keresztül, még az előző negyedévben is csak 120 millió dollárt ért el. A Non-GAAP nettó bevétel pedig 383 millió dollár lett.

Galéria megnyitása

Az AMD készpénzállománya 1,5 milliárd dollár körül alakul, szóval ez szépen növekedett az előző negyedévhez képest, amikor még csak 1,21 milliárd dollárról beszélhettünk. Ez elképesztően nagy szó azt figyelembe véve, hogy korábban a vállalat hosszú ideig csak veszteségekbe futott. Külön öröm az AMD számára, hogy a termékeiből egyre drágábbakat választanak a felhasználók, folyamatosan növekedik az átlagos eladási ára a Ryzeneknek és a Radeonoknak is.

2019 egészében az AMD 6,73 milliárd dolláros bevételt tudott összekalapozni, ami növekedés, de csak 4 százalékkal több az egy évvel korábbi adatnál. És ahogy arra számítani lehetett, 2019 egészében is a PC-s processzorok és a grafikus vezérlők húzták a céget, és a vállalati megoldások gyengélkedtek. A működési nyereség 631 millió dollár lett a korábbi 451 millió dollár után, a Non-GAAP eredmény pedig 840 millió dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 633 millió dollárról.

Galéria megnyitása

Az AMD nettó nyeresége 341 millió dollár lett, ami nem éppen masszívan, de növekedett az egy évvel korábbihoz képest, mikor 337 millió dollárról beszélhettünk. A Non-GAAP nettó bevétel viszont szépen ívelt felfelé, 514 millió dollárról 756 millióra emelkedett. A vállalat készpénzállománya egy éve még csak 1,16 milliárd dollár volt, ami mostanra ugye már 1,5 milliárd dollárra gyarapodott.

2019 egy igazán mozgalmas év volt az AMD számára. Elkezdett jelentősebben teret nyerni a noteszgépekben, és ehhez új mobil processzorokat is bejelentett. Elkészült a Ryzen 4000 széria első néhány tagja a laptopokba, és a világ legerősebb notebook alapját is összehozta a cég. Asztali fronton is remek megoldások bukkantak fel, amik soha nem látott teljesítményt szállítottak az otthoni PC-k számára (pl. Ryzen Threadripper 3990X), és ezekre már a játékosok is rákaptak, ami nagyon fontos. Ezeken felül a vállalati kínálat is bővült új EPYC termékekkel számtalan különböző terület számára, és fel is használták ezeket például egy új szuperszámítógép létrehozásához is.

Galéria megnyitása

A Radeon vonalon is akadtak újdonságok. Megjelent a vállalat kínálatában a Radeon RX 5600 széria, ami remek megoldás az 1080p-s játékra, még a notebookokba is eljutott ez az RX 5600M révén. Befutott továbbá a Radeon RX 5500 XT, ami már egy megfizethetőbb megoldás, de az AMD RDNA architektúrát alkalmazza, és 7 nanométeres gyártási eljárással készül. Az Apple MacBook Pro laptopba bekerültek a Radeon grafikus vezérlők, így ezek is hozzájárulnak a MacBook termékcsalád fényének növeléséhez. És a cég bemutatta 2019-ben a világ első 7 nm-es professzionális grafikus megoldását is a Radeon Pro W5700 személyében, ez is az RDNA architektúrán jött létre.

Galéria megnyitása

„2019 egy szignifikáns mérföldkőnek számít a mi több éves utazásunkban, sikeresen indítottuk el és futtattuk fel a portfóliónkat az 50 éves történelmünk során a legerősebbre.” – jelentette ki Dr. Lisa Su. „Jelentős haszonnövelést és profitképességet hoztunk létre, amikor piaci részesedést szereztünk a Ryzen és az EPYC processzorainkkal.”

Lisa Su elmondása alapján a vállalat a 2019-es teljesítményével lényegében megágyazott a 2020-as jó szereplésnek is. A mostani kilátásokból kiindulva 30 százalékos további növekedés is elképzelhető az idei évben az előzőhöz képest. És ami ennél is jobban hangzik, hogy az AMD várakozása szerint az egyszeri kiadásoktól mentes nettó bevétel 45%-kal is emelkedhet majd, szóval egyre jobban ívelhet felfelé a profit.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramona YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap