Áttörést hozhat a biztonságban az Android Q

A Project Mainline révén egyszerűbbé válik a biztonsági frissítések terjesztése.

Áttörést hozhat a biztonságban az Android Q

A Google tisztában van azzal, hogy az Android operációs rendszernek óriási problémája, hogy a frissítések nagyon lassan terjednek az eszközökön, és éppen ezért a vállalat folyamatosan próbál olyan fejlesztésekkel előhozakodni, amelyekkel ezen változtathat. Ezúttal a Project Mainline érkezéséről számolhatunk be, ami az Android 10 részeként fog elterjedni.

A Google az Android Oreo megalkotta a gyorsabb frissítésekre lehetőséget biztosító Project Treble-t, ami lényegében arra biztosít lehetőséget, hogy a rendszer magját lehessen cserélni úgy, hogy közben a többi komponenst nem kell „bántani”. És a cég szerint részben ennek tudható be az, hogy az Android Pie már nagyjából kétszer gyorsabban terjedt az elődjénél. (Persze reálisan nézve voltak más olyan változások is, amiknek pozitív hatása volt erre, de ezen most lépjünk át, ahogy a Google is tette.) A vállalat a biztonsági frissítések terjesztéséért is sokat tett, már számos gyártót kötelez a cég a rendszeres frissítési csomagok biztosítására adott időn belül. Három évig kell különböző szintű (havi vagy negyedéves) biztonsági frissítéseket nyújtani az eszközök számára a nagyobb piaci szereplőknek. Éves szinten 84%-os növekedés volt a tavalyi év végén a biztonsági frissítésekben.

Igen ám, de a Google úgy látja, hogy ez még mindig nem elég ahhoz, hogy kellően biztonságosak legyen az eszközök. A cégek sok esetben nagy csúszásokkal biztosítják csak ezeket a biztonsági frissítéseket, ha egyáltalán kiküldik a mobilok részére. Szép számmal vannak még ma is olyan okostelefonok és más készülékek, amik talán sosem kapnak/kaptak a rendszert érintő vagy biztonsági frissítést.

Galéria megnyitása

Ezt látva a Google megalkotta a Project Mainline-t, aminek egyetlen célja van, de az kiemelkedően fontos: gyors, konzisztens frissítéseket biztosítani a kereskedelmi forgalomba kerülő okostelefonok számára. Ez a fejlesztés lehetőséget biztosít az operációs rendszer magjának néhány komponensénél a frissítések biztosítására közvetlenül a Google Play-szolgáltatáson keresztül. Ez azt jelenti, hogy a gyártók teljesen ki lesznek iktatva a láncból, és a vállalat közvetlenül képes eljuttatni a frissítéseket a szerkezetekre. A Project Mainline révén gyorsabban és még hosszabb ideig kaphatnak küldöző frissítéseket a masinák, és ennek csak az a feltétele, hogy a Google Play telepítve legyen. (Persze tudjuk, hogy vannak olyan gépezetek, ahol ez sincs meg, de ezeknek a száma szerencsére elhanyagolható, és általában Kínában jellemzőek.) Ezzel az újítással az Android 10-től kezdve úgy lehet biztonsági frissítéseket kiadni, hogy nem kell OTA érkező csomagokkal foglalkozni és/vagy a gyártókra várni.

A Google kiemelte, hogy ettől függetlenül minden komponens nyílt forráskódú maradt, azok is, amiket a keresőóriás igény szerint képes frissíteni távolról a biztonság garantálása érdekében. A Project Treble óta a Project Mainline az egyik legnagyobb jelentőségű fejlesztés az Android égisze alatt. Ennek a gondozása során a Google szorosan együttműködik majd a gyártókkal, hogy minden megfelelően legyen tesztelve, tökéletesen működjön a különböző készülékeken. A Mainline a vállalat elmondása alapján egy olyan keretrendszer komponens, ami a hardverspecifikus implementációk és a Treble felett, de az alkalmazások rétege alatt van. Ennek köszönhetően elvileg sokkal gyorsabban eljutnak majd a felhasználókhoz a biztonsági javítások és a személyes adatok védelmére szolgáló fejlesztések, és a komplett ökoszisztémán belül kisebb lesz a széthúzás az érintett területeken.

Galéria megnyitása

Összesen 12 szekcióra terjed ki a Project Mainline, és ebben benne vannak egyebek mellett a multimédiás komponensek is. A Google azért ezt emelte ki, mert az elmúlt időszakban a javításoknak kb. a 40 százaléka ehhez kapcsolódott. Megemlítette még a cég, hogy Project Mainline révén egy friss OpenGL implementálása is egyszerűbbé válik, és a hálózati elemekre is hatása lehet majd. A Google úgy oldotta meg ezt a fejlesztést, hogy az APK fájlokat használja a különböző komponensek esetében, ezen felül pedig megalkotta az APEX fájlformátumot (Android Pony EXpress), ami úgy lett kialakítva, hogy sokkal előbb töltődjön be a bootolás közben, mint az APK. Reméljük, hogy a Project Mainline beváltja majd a Google reményeit, és ennek köszönhetően egy jelentős lépést tehetnek előre a termékek biztonság terén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap