Átlépte a 100 milliárdos álomhatárt a Huawei

A vállalat a korábbinál jobban teljesített minden tekintetben, és ezt a bruttó bevétel mellett a nettó profiton is lehet látni.

Átlépte a 100 milliárdos álomhatárt a Huawei

A Huawei megállíthatatlanul növekedik. A vállalat nemcsak az okostelefonok terén szerepel jól, hanem a telekommunikációs eszközök esetén is, és mindennek köszönhetően rekord bevétellel tudta abszolválni a 2018-as évet. Ráadásul ezzel együtt a vállalat olyan magas profitot ért el, amilyenre korábban még soha nem volt képes.

A kínai gyártó nincs egyszerű helyzetben, minekután az Egyesült Államok komoly hadjáratot folytat ellene, de a cég így is lendületesen tör előre, és ennek eredményeként tavaly először a története során át tudta lépni a 100 milliárd dolláros mérföldkövet. A Huawei bruttó bevétele egészen pontosan 712,2 milliárd kínai jüan lett, mi átszámítva jelenlegi árfolyamon nagyjából 107,13 milliárd dollárnak felel meg. Ez mintegy 19,5 százalékkal übereli a 2017-es bevételt, ami igazán szép növekedés egy ekkora vállalat esetében. Természetesen főleg a mobilok húzták a céget, az okostelefonok magukban 45,1 százalékkal hoztak nagyobb bevételt a vállalat konyhájára, mint egy évvel korábban. Összesen 51,96 milliárd dollárja származott a mobilokból a kínaiaknak.

Galéria megnyitása

A Huawei a tekintélyes bruttó bevétel mellett 8,83 milliárd dolláros nettó profitot tudott felmutatni. Különösen fontos, hogy ez 25,1 százalékos ugrást jelent éves szinten, tehát a növekedés meghaladta a bevételben történt előrelépést (19,5%), ebből pedig az következik, hogy hatékonyabban üzemelt a cég 2018-ban, mint egy évvel korábban. A befektetők ezt különösen nagy örömmel fogadhatják, mert 2016-ról 2017-re még úgy nőtt a vállalat bruttó forgalma, hogy közben a profit lényegében stagnált, mindössze 0,4 százalékkal gyarapodott. A teljes bevételét ezúttal 8,2 százalékban tudta nyereségre váltani a Huawei, ami nem rossz, de bőven van még hova fejlődni. Ezen a téren az Apple kiemelkedően jól teljesít, és a cupertinói alakulat 265,6 milliárd dolláros bruttó bevételből volt képes 59,5 milliárd dolláros nettó profitot generálni tavaly – ez 22,4%-os arány.

A Huawei valószínűleg idén sem fog csalódás okozni, és további növekedést produkál majd. A Mate 20 széria a legutóbbi adatok szerint jobban fogy minden korábbi Mate generációnál, sorra jönnek a kiváló ár-értékű Honorok, melyek iránt szintén nagy a kereslet. És a legfrissebb hírek már arról szólnak, hogy a frissen bemutatott a Huawei P30 és P30 Pro párosra tízszer annyi előrendelés futott be a napokban, mint a P20 modellekre egy évvel korábban, pedig azok is rekordeladást produkáltak a megjelenésüket követően.

Galéria megnyitása
Egymás mellett a P30 Pro és a P20 Pro

A Huawei 2016-ban beszélt arról először, hogy 2021-ben szeretne piacvezető lenni a mobilok szegmensében, és bár a Samsung dominanciája miatt ahhoz még elég sokat kell növekednie, a második helyet idén már behúzhatja – hiszen 2018 végén is csak egy hajszállal maradt le az Apple mögött, miután a cupertinói alakulat jobb hajrát produkált az ünnepek alatt. Elnézve a kínaiak ambiciózusságát, nem lesz egyszerű feladata a Samsungnak, ha meg akarja őrizni a vezető helyét, ha így menetel előre a Huawei, tényleg reális esélye van arra, hogy belátható időn belől lekörözze a dél-koreaiakat is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap