App Annie: Aranykorukat élik a videokonferencia appok

Elképesztő mértékben megugrott azoknak a programoknak a letöltési száma, melyek a videohívások bonyolítására szakosodtak.

App Annie: Aranykorukat élik a videokonferencia appok

Az App Annie a koronavírus-járvány kapcsán kíváncsi volt arra, hogy vajon a videobeszélgetések bonyolítására szolgáló applikációknak a népszerűsége mennyivel emelkedett, és elképesztő adatokat tárt fel. Az elemzők a Houseparty, a Zoom, a Hangouts Meet és a Microsoft Team programokat vették komolyabban górcső alá.

A világméretű járvány ellen a legjobban azzal lehet jelenleg védekezni, ha mindenki otthon marad, és éppen ezért a kommunikációs szolgáltatásoknak a forgalma elképesztő mértékben élénkült globálisan. Az emberek Messengeren beszélgetnek egymással, és digitális formában kapják a diákok a tananyagot, a házi feladatot pedig elektronikus levélben vagy erre specializálódott platformokon juttatják vissza az oktatóik számára. A dolgozók pedig számos esetben videokonferenciákon keresztül tartják a kapcsolatot a munkatársukkal, főnökükkel.

Az üzleti alkalmazásoknak a letöltése egyetlen hét alatt 62 millióra emelkedett, március 14. és március 21. között, még heti szinten is 45%-os emelkedés történt ekkor. Az App Annie az adatok vizsgálata során a Google Play Áruház és az App Store forgalmát is vizsgálta. Ez a kategória volt az mindkét piactéren, amiknél a legnagyobb volt a növekedés. Az átlagoshoz képes 90%-kal több letöltést produkáltak az üzleti csoportba sorolt programok.

Galéria megnyitása

Az olyan videokonferenciás applikációk, mint a Zoom, a Microsoft Teams, a Skype for Business és a többi hasonló megoldás soha nem látott letöltési számokat produkálnak. Ezeket persze már egyébként is sok helyen alkalmazták, de az utóbbi időben a koronavírus-járvány miatt szinte egytől-egyig letöltési rekordokat produkálnak.

A Zoom Cloud Meetings Európában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is jelentős növekedést mutatott. Az USA-ban 14-szer többen töltötték le a vizsgált héten, mint egy átlagos héten 2019 negyedik negyedévében, és ez még semmi ahhoz képest, amit az öreg kontinensen mért az App Annie. Franciaországban ugyanezt a szolgáltatást 22-szer többen telepítették, mint normál időszakban, az Egyesült Királyságban 20-szorosára nőtt a forgalom, a németeknél 17-szer több volt az app letöltése, Spanyolországban 27-szeresére emelkedett a letöltési szám, és Olaszországban pedig 55-ször többen szerezték be, mint egy átlagos héten.

A Google által biztosított Hangouts Meet pedig még elképesztőbb számokat produkált, mint a Zoom. Saját hazájában, az Egyesült Államokban 30-szor volt népszerűbb, és Olaszországban érte el a legnagyobb növekedést az átlagos letöltési számhoz képest, ott 140-szeresére emelkedett a szolgáltatás letöltési száma. A Microsoft Teams esetében pedig 11-30-szoros mértékű volt a telepítések számának az emelkedése.

Galéria megnyitása

Persze tesznek is a cégek azért, hogy ilyen nagy népszerűséget érjenek el, és segítsenek a felhasználóknak a COVID-19 járvány egyszerűbb átvészelése érdekében. A Google elérhetővé tette teljesen ingyenesen a Hangouts Meetet minden prémium funkcióval, a Zoom az oktatásban résztvevő diákoknak lett ingyenes, a Microsoft hat hónapra szóló díjmentes Teams hozzáférést biztosít az érdeklődőknek, és más videocsevegésben érintett szolgáltatásoknál is vannak hasonló kezdeményezések.

Az App Annie által vizsgált programok közül a Houseparty lett a legnagyobb „nyertese” a mostani szomorú helyzetnek. Ezt az elsősorban fiatalokat célzó, de egyébként bárki számára könnyen használható csevegő szolgáltatást brutálisan sokan ismerték meg az utóbbi időben. Olyan helyeken, ahol korábban nem volt túl ismert, valósággal berobbant a piacra, Olaszországban 423-szor lett népszerűbb, a spanyoloknál pedig 2360-szor több alkalommal töltötték le, mint 2019 végén, egy átlagos héten. A Houseparty elvileg akár a munkahelyi és a személyes kapcsolatok ápolására egyaránt megfelelő eszköz, és a jelek szerint nagyon sokan próbálják ki napjainkban.

Galéria megnyitása

A videokonferenciás alkalmazások a szakértők szerint átalakíthatják majd a felhasználói szokásokat, és ezeknek köszönhetően a digitális kapcsolattartás teljesen új szintre emelkedhet majd a járvány lecsengését követően is. Hogy ez mennyire lesz összességében pozitív dolog, azt most még nehéz megítélni, de biztosan társadalomformáló hatással jár majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap