Android: Nem fut jól az Oreo szekere

Az Android disztribúciós statisztikáját továbbra is a Nougat dominálja, és úgy fest, hogy ez nem fog egyhamar megváltozni.

Android: Nem fut jól az Oreo szekere

Megjelent a legfrissebb kimutatása a Google-nek arra vonatkozóan, hogy milyen operációs rendszer fut a Play Áruház szolgáltatással is ellátott, aktív használatban levő eszközökön. És bár júliusban arról számolhattunk be, hogy az Oreo felpörgött, most ennek éppen az ellenkezője látszik, ismét nem szerepelt fényesen az Android 8.0 és a 8.1.

A legújabb Android kiadás már nem az Oreo, hanem a Pie névre hallgató Android 9.0, de ez egyelőre a mostani kimutatásban még egyáltalán nem szerepel. Talán a következő „körben” már megjelenhet a neve az időrendben összeállított lista alján. Az Android 8.0 és a 8.1 bő egy hónappal ezelőtt összesen 12,1 százalékon állt, és még most is csak 14,6%-os szinten van, szóval mindössze 2,5 százalékkal tudott gyarapodni. Ez önmagához képest talán még nem is lenne olyan gyenge, de igazából egy évvel korábban a Nougat – ami akkor hasonló helyzetben volt, mint most az Oreo – már 15,8 százalékon volt. Kíváncsian várjuk, hogy az Android Pie vajon mit fog mutatni 2019 szeptemberében, ugyanis a Google mostanra bevezette a Project Treble-t, ami papíron jelentősen megkönnyíti a frissítések terjesztését a gyártók számára, és több vállalat is támogatja ezt, szóval az Oreóról Android 9.0-ra való átállásnak elvileg gördülékenyebben kellene majd mennie.

Galéria megnyitása

A legnagyobb részt az Android kiadások körében továbbra is a Nougat tudhatja magáénak. Az Android 7.0 és 7.1 verziók együttesen 30,8 százalékon állnak, és az az érdekes helyzet alakult itt ki, hogy a korábbi statisztikában is pontosan ugyanekkora volt a Nougatnak jutó „tortaszelet”, csak akkor más összetétel mellett. Az Android 7.0 pontosan akkora mértékben csökkent (0,9%) az elmúlt 1,5 hónap alatt, mint amennyivel az Android 7.1 tudott növekedni. Bizony, a jelek szerint még manapság is aránylag sok olyan eszköz van, ami a Nougáttal a fedélzetén kerül forgalomba. Az Android fragmentációjának a súlyosságára igazából az Android 6.0 és az 5.0 mutat rá leginkább, az előbbi operációs rendszer a következő hónapban már három éves lesz, viszont még ennek ellenére az aktív szerkezeteknek a 22,7%-án, vagyis csaknem a negyedén teljesít szolgálatot a mai napig. És a lassan négy éves Lollipop is közel 20 százalékon van (19,2%).

Galéria megnyitása

A régebbi rendszerek közül a KitKat még az, ami aránylag masszív talpon áll, 8,6% szerepel a neve mellett 0,5 százalékos csökkenést követően. A legöregebb jelenleg is jegyzett kiadások frontján nem igazán történt változás a korábbi jelentésben szereplő adatokhoz képest. Az Android 2.3 és az Android 4.0 együttesen a készülékek 0,5 százalékán van még jelen. Az Android 4.1, 4.2 és 4.3 verziókat összefogó Jelly Bean pedig 3,5 százalékon áll a korábban mért 3,6% helyett, szóval itt azért egy lassú olvadás megfigyelhető.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap