Alig pár hónapig él a legrövidebb élettartamú gerinces

A türkiz killi a kelet-afrikai szavanna időszakos tavacskáiban él, így mindössze néhány hónapja van arra, hogy elérje az ivarérett kort és szaporodjon. Az iszapba lerakott ikrák aztán a következő esős évszak idején, a tócsák újbóli megjelenésekor kelnek ki.  

Alig pár hónapig él a legrövidebb élettartamú gerinces

A türkiz killi (Nothobranchius furzeri) az élővilág legérdekesebb teremtményei közé tartozik. Természetes élőhelyén, Kelet-Afrikában apró, gyorsan kiszáradó pocsolyákban éli mindennapjait. Az esős évszakban a szavanna kisebb mélyedései megtelnek vízzel, időszakos tavacskákat képezve. Ekkor jön el a killi ideje: az előző generáció által a talajba lerakott ikrák kikelnek, és megkezdik rövidke életüket. A sorsuk a kezdetektől meg van pecsételve, hiszen mindössze pár hónapjuk van élőhelyük újabb kiszáradásáig. Ez idő alatt el kell érniük a szaporodóképes kort, párt kell találniuk és le kell rakniuk ikráikat a tavacska iszapjába, hogy gondoskodjanak a faj túléléséről.

A türkiz killi furcsa életkörülményeihez alkalmazkodva minden idők legrövidebb élettartamú gerincesévé vált. Természetes élőhelyükön az állatok mindössze néhány hónapig élnek, és fogságban sem húzzák sokkal tovább, annak ellenére, hogy az akváriumban nem fenyegeti őket a pocsolya kiszáradásának veszélye. 2003-ban olasz kutatók kezdtek kísérletezni azzal, meddig nyújtható az állatok élettartama. Az általuk vizsgált populáció egyes tagjai már hat hetesen elpusztultak. Az akváriumban tartott állatok átlagosan kilenc hétig éltek, és a legmagasabb kort megélők sem érték meg a 12. hetet. A faj legközelebbi rokonai ezzel szemben egy évig is elélnek, hasonlóan a legkisebb emlősökhöz, például a cickányok egyes képviselőihez.

Mivel olyan rövid ideig élnek, rendkívül gyorsan kell fejlődniük. Egy nemrégiben közzétett kutatás eredményei szerint a türkiz killik teste életük első két hetének minden napján 25 százalékkal hosszabbodik. 11−13 napos korukra a hímek már felnőtt színeikben pompáznak, a nőstények pedig 17−19 naposan érik el az ivarérett kort, és megkezdik az ikrák lerakását, amelyeket a hímek aztán megtermékenyítenek. Ez is rekordnak számít a gerincesek körében, hiszen a nőstény egereknek laborkörülmények közt is legalább 23 napra van szükségük az ivarérettség eléréséhez, és legalább ennyi idő kell a szintén rendkívül gyorsan fejlődő, vadon élő csecsemőhalaknak is a felnövéshez.

A nőstények először csak néhány ikrát raknak le, majd amikor teljesen kifejlődtek (vagyis elérik három centiméteres testhosszukat), minden energiájukat a reprodukcióra fordítják, és százasával termelik az ikrákat. A kutatók láttak olyan egyedet is, amely 583 ikrát rakott le egyetlen nap alatt. Az elsőként megtermékenyített ikrák gyors fejlődésnek indulnak, és még ugyanabban az „évadban”, mindössze 15 nap elteltével kikelnek, majd szüleik példáját követve ultragyors felnövésbe kezdenek, és maguk is ikrát raknak. Az ő utódaik, illetve az előző generáció később lerakott ikráinak többsége számára azonban már nem marad fenn elég ideig az időszakos tavacska, így ezek megvárják a következő esős évszakot, addig pedig a kiszáradó iszapban raktározódnak.

A türkiz killi példája mutatja, hogy szélsőséges körülmények esetén milyen különleges alkalmazkodási módszerek léteznek az állatvilágban. A rendkívül rövid élettartamra akad egy másik érdekes példa is. Egy Madagaszkáron honos kaméleonfaj (Furcifer labordi, lengedező kaméleon) úgy alkalmazkodik élőhelye szélsőséges körülményeihez, hogy élete nagy részét a tojásban tölti. A novemberi nagy esőzések idején egy egész generációnyi egyed kel ki egyszerre, amelyek januárra felnőnek, februárban párosodnak, áprilisra pedig elpusztulnak. Lerakott tojásaik aztán novemberig a föld alatt pihennek, aztán kikel az újabb generáció. Ez az érdekes ciklus egyben azt is jelenti, hogy lengedező kaméleonokból bármely időszakban csak egyetlen generáció létezik a bolygón, és ennek tagjai mind egyidősek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward