Alakul a színfalak mögött az Apple saját modeme

Állítólag ugyanaz a szakember felügyeli már a fejlesztést, aki remekbe szabott a rendszerchipekért is felel.

Alakul a színfalak mögött az Apple saját modeme

Az Apple évek óta kezében tartja a rendszerchipek fejlesztését, és a jelek szerint remek döntés volt ebbe belevágni. Az iPhone-ok talán nem a legelőremutatóbb megoldásokat szokták felmutatni, de ahhoz nem fér kétség, hogy a teljesítményt tekintve mindig az élen járnak.

A cupertinói alakulat minden bizonnyal bánja, hogy nem vette korábban a kezébe a hálózati modemek tervezését is, ugyanis a vállalat most ezen a fronton nagyon nehéz helyzetben van. Miután 2016-ban összerúgta a port a Qualcommal, lényegében csak egyetlen kiútja maradt, az Intelre bízta a modemek szállítását. Az Intel azonban jelentős lemaradásban volt ezen a téren, és ennek azóta is issza a levét az Apple, de az igazán fájó pontra idén fog elérkezni. Ebben az évben szinte minden nagy mobilgyártónak a kínálatában meg fognak jelenni az 5G támogatást nyújtó mobilok, az iPhone-ok esetében azonban le kell erről mondani.

Az Apple okostelefonjaiban legkorábban 2020-ban kerülhet bevetésre az új generációs hálózatokkal kompatibilis modem, ugyanis az Intel még nem áll készen olyan termékkel, ami biztonsággal bevethető lenne kereskedelmi forgalomba szánt eszköz fedélzetén. A vállalat legelső 5G modeme ugyan elkészült volna időben, de belsős információk szerint ez nem volt képes stabilan üzemelni, hajlamos volt például túlmelegedést produkálni.

Egy ideje már hallani lehet olyan híreket, hogy az Apple a saját kezébe veszi a modemek tervezését is – több álláshirdetést is feladott ilyen szerepkörre vonatkozóan San Diegóban, ahol a Qualcomm központja található –, és most a Reuters ennek kapcsán állt elő friss információval. Állítólag a projektet az a Johny Srouji felügyeli januártól, aki hardveres technológiákkal kapcsolatos részlegnek az egyik kulcsembere, és azon kevesek közé tartozik, akik közvetlenül Tim Cook részére jelentenek a cégen belül. Srouji 2008-ban csatlakozott az Apple-höz, és az ő irányítása alatt születetnek meg az egyedi Apple A-szériás rendszerchipek, valamint Srouji felügyelte az Apple W chip fejlesztését is. A modemes törekvéseket a korábbi hírek szerint eddig Rubén Caballero vezette, aki az iPadek, iPhone-ok és Mac-ek fejlesztésén dolgozó Dan Riccio felügyelése alatt dolgozik.

Galéria megnyitása
Johny Srouji

A Reuters megkereste a pletyka kapcsán az Apple-t, de a vállalat nem meglepő módon nem kívánta kommentálni a dolgot. Mindenesetre a lap értesülése abszolút logikusnak tűnik, a chiptervezők kezében jobb helyen lehet a modemes terület, hiszen ezen a fronton kiemelten fontos az integráció. És egy ember keze alatt a mérnökök nagyobb összhangban tudnak együtt dolgozni. Azt viszont továbbra is nagyon nehéz megmondani, hogy eredménye mikor lehet a cupertinói alakulat fejlesztésének. Egyelőre még állítólag arra készül az Apple, hogy az Intellel közösen vág bele az 5G-be, de nem kizárt, hogy esetleg a második generációs 5G támogatást nyújtó iPhone már a cég saját egységével lépjen a piacra 2021-ban.

Az Apple szeme előtt elképzelhető, hogy nemcsak az a cél lebeg, hogy versenyképesebb megoldásokkal álljon elő, hanem az is, hogy ezzel is csökkentse a kiadásait. A modemek általában elég költséges komponensek, de amennyiben ezt magának tervezi a cég, akkor már csak az előállítás költségei terhelik a gyártás során, és a saját kezében jobban tudja menedzselni az ellátást.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap